Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hallsbergs Jazz- och
Bluesklubb firar 30 år

Fredrik Lindborg Trio är först ut på Hallsbergs Jazz- och Bluesklubbs höstprogram. Pressfoto: Mikael SilkebergFredrik Lindborg Trio är först ut på Hallsbergs Jazz- och Bluesklubbs höstprogram. Pressfoto: Mikael Silkeberg

Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb firar 30 år och äntligen kommer man återigen öppna upp för ett gäng spännande konserter under den kommande hösten. På repertoaren hittar man bland annat Lisa Lystam Family Band, Hannah Tholf och Violet Green.

Sedan 1991 har Hallsbergs Jazz- och Bluesklubb arrangerat mängder av konserter på Hotell Stinsen i Hallsberg. Klubben har blivit en uppskattad tillflykt för alla dem som vill kunna njuta av livemusik i en intim miljö, med konserter inriktade på jazz, blues och rock.

Precis som för så många andra satte pandemin P för mycket av klubbens verksamhet under förra året, men nu börjar restriktionerna att lätta och en ljusning anas vid horisonten. Lördag 11 september öppnar man äntligen upp för sin konsertverksamhet igen och det är ett digert program som väntar publiken.

Trio första konserten

Först ut på repertoaren är Fredrik Lindberg trio med stråkar som kommer bjuda på projektet The Spirit of Swedish Jazz. Där har man tagit sig an uppgiften att arrangera musik av Lars Gullin, en av förgrundsgestalterna inom svensk jazz. Här har Linborg hittat nya infallsvinklar på Gullins musik och musikupplevelsen, med kombinationen av jazztrio och stråkkvartett, kommer bli något utöver det vanliga, lovar arrangörerna.

 

Här näst väntar Karl Olandersson Kok 9 oktober, en grupp musiker från den så kallade svenska jazzeliten, vars fötter är djupt rotade i jazzen. Här ges gruppen möjlighet att sätta sin personliga touch på musiken, med lyhört samspel och en del jazz-standards.

Violet Green hyllar rockens och bluesens stora divor. Pressfoto: Stefan Zimmerman Violet Green hyllar rockens och bluesens stora divor. Pressfoto: Stefan Zimmerman
Musik i dagarna tre

Den 22-24 oktober äger så själva 30-års jubileet rum för Hallsbergs Jazz- och bluesklubb. Här blir det dagarna tre med olika typer av musik. Ett detaljerat program kommer så småningom och klubben uppmanar alla till att hålla utkik efter det på hemsidan och Facebook.

Klubben avslöjar dock att en av gästerna under detta 30-års firande är Lisa Lystam Family Band. Detta gäng har gästat Hotell Stinsen tidigare med stor framgång och allt talar för att det kommer bli likadant detta år. Bandet har på kort tid blivit ett av de starkaste namnen på den svenska bluesscenen och de kommer under konserten bjuda på sina egna alster så väl som bluesklassiker i egen tappning.

Äntligen dags för Tolf

Hannah Tolf är näst ut på repertoaren en 12 november. Klubben berättar att man försökt att få till en konsert med Hannah hela fyra gånger och nu verkar det äntligen bli av. ”Obeveklig, vild och vidunderlig,” beskriver man Tolfs musik som och publiken kan vänta sig spännande vacker jazz med popinslag. Hannah Tolf med band har framgångsrikt turnerat i så väl Norden som Italien och Tyskland, och ett nytt album är att vänta i år.

Fredag 26 november kommer Martina Almgren på besök tillsammans med sitt band, som hon själv beskriver som ”ett pangband där spelglädjen är stor och samspelet hela tiden intensifieras. Martina har tonsatt lyrik av den indisk-belgiske poeten och konstnären Rabindranath Tagore, som var vän med Gandhi och 1913 Nobelpristagare i litteratur. Under konserten kommer man underhålla med lyrisk musik där jazz, världsmusik, nordisk folkton och orientaliska stämningar strålar samman.

Avslutar säsongen för sedan Violet Green lördag 11 december. Det sex kvinnor starka bandet kommer att presentera kvinnliga ikoner inom rocken och bluesen, allt från Ma Rainey till Amy Winehouse. Här får publiken följa med på en musikhistorisk resa där musik och anekdoter beramar om kreativa kvinnors livsöden och inflytande.

Förband från Kävesta

Som vanligt börjar Hallsbergs Jazz- och Bluesklubbs alla konserter klockan 20. Förband från Kävesta folkhögskola värmer upp åhörarna med start klockan 19:15. Inträde betalas på plats. Medlemsskap i klubben kan lösas via hemsidan eller i samband med konsert, då får man reducerat pris på entrén till konserterna.

 

Klubben reserverar sig för eventuella ändringar och påpekar att man givetvis kommer följa rekommendationer från MSB och Folkhälsomyndigheten. Programmet i sin helhet hittar man HÄR.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-13 13:53
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.