03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Höjdarjobb i Pålsboda

Mastrallaren Magnus Henricsson. Foto: Henrik ÖstenssonMastrallaren Magnus Henricsson. Foto: Henrik Östensson

Förra veckan kunde vi berätta om mobiloperatörens Tres satsning på 14 nya basstationer i Sydnärkenytts område.
I dag är masten på plats, den kommer resas tidigt i morgon. Sedan tar det inte lång tid innan den blir inkopplad.

​– Antennerna i toppen, kablarna upp och liknande sätter vi på plats när masten ligger, tanken är så lite klättring som möjligt berättar mast-rallaren Magnus Henricsson från Degerfors.

Han klänger runt i den 55 meter höga fackverksmasten i rostfritt stål som ligger på marken bakom en industribyggnad mitt i Pålsboda, där masten ska stå.

Kommer ni staga masten med stag sedan?

– Nej, den här typen av mast behöver inte ha stag, vajrar ut åt sidorna. Ett par meter ner under marken ligger en tung gjuten betongplatta. På den sitter sedan fyra betongfundament som vi sätter masten i. Fundamentet täcks sedan över med grus och jord.

Magnus arbetar åt Kristinehamnsföretaget Mast IT var specialitet är just master för mobilnätet.

– Vi sätter upp master från Skåne upp till norra Dalarna, berättar han.

När masten väl är på plats går det rätt snabbt att få den inkopplad. Det är en basstation för 4g. Men de master som sätts upp nu är förberedda för 5g-tekniken. När den väl ska byggas kommer det gå snabbt att anpassa dessa master kunde Tre berätta tidigare i veckan.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-28 11:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.