Gå till innehåll
Hallsberg / Djurliv
En hund går under en brobyggarplats en regnig dag. Vägen är delvis färdigbyggd, med byggnadsställningar och byggmaterial synliga. En vägskylt indikerar en sammanslagning på 400 meter.

Det gjordes flera åtgärder för att underlätta för vilt, bland annat den här faunabron. Ändå kommer hjortar in i vägområdet. Bilden tagen precis innan vägen öppnade. Foto: Henrik Östensson

Hjort fast i vägområdet på riksväg 51 sedan flera veckor

Publicerad: 11 March 2025 11:03

Under flera veckor har en dovhjort, troligen en hind, befunnit sig mellan viltstängslen på den nya riksväg 51, mellan Svennevad och Kvarntorp. Hjorten verkar inte kunna ta sig ut från vägområdet.
– Som jag ser det är det här akut, jag har sett den ofta. Dels så finns det inte så mycket att äta i vägområdet, dels är det naturligtvis en akut risk att hjorten går upp på vägen och blir påkörd, med risk både för hjortens liv och den som kör bilens liv, säger Helena Fredin, bosatt i Svennevad, som pendlar på vägen varje dag.

– Hjorten har nog varit i vägområdet i alla fall tre veckor. Jag såg den senast igår. Jag är ju rädd att den plötsligen får en liten kalv, för jag tror det är en hind, säger Helena. 

Hjorten finns i området norr om den så kallade faunabron och bron som korsar järnvägen, utanför Pålsboda. Den går alltså i vägkanten, området mellan vägen och staketet, och förefaller inte komma ut.

Flera viltåtgärder – hjortarna kommer in ändå

När vägen byggdes, den invigdes i november 2019, gjorde man ett flertal åtgärder för att förbättra för viltet och minska risken för viltolyckor. Bland annat byggdes just faunabron, flera tunnlar under vägen och så kallade uthopp, en speciell anordning där tanken är att vilt ska kunna gå upp och hoppa ut genom viltstängslet utan att kunna ta samma väg in.

Orsaken till allt detta var att den gamla riksvägen, som gick genom Pålsboda, var en av de mest viltolycksdrabbade vägsträckorna i landet. Vilket i sin tur beror på att det finns ovanligt mycket dovhjort i området.

Tyvärr har inte alla dessa åtgärder helt fungerat. Läsare hör ofta av sig och berättar att det går hjortar innanför viltstängslet. Det har skett flera krockar där eftersöksjägare har fått avliva påkörda djur.

– Just på den här sträckan verkar det ju inte heller finnas några sådana där uthopp. Den kommer inte förbi de båda broarna, säger Helena Fredin.

Bollats mellan olika myndigheter

Vem hanterar då sådana frågor? Ja, här verkar myndighets-Sverige en aning handfallna. Hjorten har bollats mellan olika instanser. Eftersöksjägare står redo att agera. Men de får inte agera så länge ingen olycka inträffat. Det är polisen som avgör när de får rycka ut med hundar för att leta upp trafikskadat vilt. 

Helena anmälde det hela  till Länsstyrelsens enhet för viltfrågor redan den 7 mars. De i sin tur bollade det hela till kommunjägaren i Hallsbergs kommun. Men han får inte heller agera. En kommunjägares mandat inskränker sig till detaljplanerat område, alltså tätorter. Han får inte jaga i vägområdet. Det är inte ens en kommunal fråga. 

Från Länsstyrelsen hörde Caroline Lundmark av sig till det så kallade Kronskötselområdet, som hanterar jakten och förvaltningen av kronhjortar.

– Jag ville väl mest se om de på något sätt hade koll. 

Bollen ligger hos polisen

Men dels är det ju inte frågan om en kronhjort, utan en dovhjort. Dessutom är det så att markägare och jägare inte heller får agera i vägområdet, med undantag just av eftersöksjägare då.

Caroline Lundmark på Länsstyrelsen har nu bollat frågan till polisen för att få till ett avlivningstillstånd. Men där har man än så länge inte agerat. Vi har sökt ansvarig polis.

– Under tiden ökar risken för en allvarlig  trafikolycka för varje dag som går, djuret lider. Min tanke är väl att man helt enkelt borde kunna öppna grindarna och mota ut hjorten. Sannolikheten att det skulle springa in nya när man öppnar är väl inte så stor, säger Helena Fredin.

Det verkar vara så att dovhjortarna letar sig in i vägområdet vid de korsningar som finns. Där är ju staketet öppet. Dessutom kan nog hjortarna hoppa över färistarna när de kommer utifrån, med fart. Färistar är alltså galler som finns öppningarna i staketet för mindre vägar. Men när djuren är på insidan är det kanske svårt att få upp den fart de behöver.

– Jag ser ju det här ofta, inte sällan springer hjortar i panik längs vägen, för att de inte kommer ut. Jag har anmält flera gånger, men det verkar inte som någon riktigt tar tag i problemet., avslutar Helena.

Vi har sökt även Trafikverket för kommentarer. Det står nämligen helt klart att de försigår något slags övervakning av viltet på vägsträckan. Det sitter viltkameror i flera korsningar och vid de så kallade uthoppen.

Annons

hallsberg