Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hilma drabbades av RS
– fick svårt att andas

Linnea Sundewall och Henrik Ramqvist med döttrarna Belle och Hilma. Hilma fick svåra andningsproblem när hon smittades av RS-virus: Foto: Henrik ÖstenssonLinnea Sundewall och Henrik Ramqvist med döttrarna Belle och Hilma. Hilma fick svåra andningsproblem när hon smittades av RS-virus: Foto: Henrik Östensson

– Klart att det blev oroligt. Jag tror alla som haft barn har oroat sig för att barnet inte andas som det ska. Nu hände det, säger Linnea Sundewall i Hjortkvarn.
Hennes och Henrik Ramqvist dotter Hilma drabbades för en och en halv vecka sedan av RS-viruset. Andningsbesvären gjorde att de fick uppsöka akuten två gånger med sin lilla dotter.

I dag mår Hilma, bara sex veckor gammal, bra igen.

RS-viruset, ett slags kraftfullt förkylningsvirus kan smitta alla, men det är framför allt små barn och äldre som får svårare symtom. Små barn, bebisar, kan, precis som Hilma, få andningsbesvär.

Sedan några veckor är akutmottagningen då och då rejält belastad på grund av RS-viruset. Många föräldrar har tvingats uppsöka akuten med sina små barn på grund av andningsbesvär.

Som vanlig förkylning

– Hilma blev sjuk den 19 oktober. Från början var det väl mest som en vanlig förkylning. Hilma är bara sex veckor gammal, men vi har flera barn och har varit med förr, fortsätter Linnea.

Efter hand blev förkylningen värre. Hilma fick allt tyngre, rossligare andning,  allt mer snorig och slemmig.

– Vi sköljde med koksaltlösning och försökte suga ut snor ur näsan med ett slags sug, men det ville inte riktigt släppa. På fredagen var hon sämre. Andningen pep och rosslade. Jag hörde då av mig till KRY och det blev en videokonferens. De rekommenderade mig att åka till akuten, Henrik jobbade, så jag åkte själv. En orolig resa. Vi har barnstolen där bak i bilen, jag kunde inte riktigt hålla koll.

Hade RS-virus

Väl på akuten behandlades imma genom att hon fick inandas förångad koksaltlösning. Läkarna kunde konstatera att Hilma hade RS-virus.

– Det finns ju ingen riktig medicinering. Infektionen ska ju läka ut, vilket den ju oftast gör. Vi fick åka hem. Men doktorn förvarnade om att det kunde bli värre, kulminera efter 4-5 dagar.

Blå i ansiktet

Dagen efter, på lördagen var Henrik uppe och jobbade med en renovering i ett av familjens sovrum när sonen Casper kom springande och sa att Hilma var blå i ansiktet och hade svårt att andas. Det finns ett andningslarm i vår barnsäng som hade löst ut. 

– Då blev det bråttom. Det är långt från Hjortkvarn till Örebro så vi bestämde för att snabbt åka. Andningen kom igång, men hon hade fortfarande svårt andas, berättar Henrik.

Väl på akuten blev Hilma uppkopplad med mätare som mätte puls och syresättning. Hon behandlades åter med imma, sköljdes i näsa och svalg och fick slangar i näsan för syre.

– Det var en trygghet att komma till akuten, men naturligtvis riktigt jobbigt att se sin lilla dotter så, oroligt, fortsätter Henrik

Hilma blev sedan inlagd i flera dagar men började rätt snart bli bättre

Reflex stoppade andning

Läkarna gav en förklaring till det andningstopp som drabbade Hilma hemma på lördagsmorgonen.

– Barn har en reflex som tätar igen andningsvägarna om det hamnar under vatten. det är därför babysim fungerar så bra. Läkarna menar att slemmet utlöst den reflexen. Hilmas lilla kropp trodde helt enkelt hon var under vatten. När slemproppen passerat släppte reflexen och hon andades igen, säger Henrik.

Fantastisk vårdpersonal 

Så småningom blev familjens minsting bättre och de kunde återvända till Hjortkvarn. I dag är Hilma bra från förkylningen.

– När sådan här händer blir man full av ödmjukhet inför vår sjukvård. Det fungerade när vi behövde det. Vi fick hjälp. En eloge till personal på barnakuten och avdelning 26, alla var fantastiska, fortsätter Henrik.

Små barn drabbas värst

RS är inget nytt virus. De flesta barn drabbas innan de är två år. För de flesta läker infektionen ut som en vanlig förkylning. I år har många barn drabbats betydligt hårdare. Man spekulerar i att det kan bero på att många levt i varierande grad av isolering under Covid-19 och att det då kan ha sänkt vår naturliga motståndskraft mot RS. Sjukvården rekommenderar att man först hör av sig till vårdcentralen för en första bedömning. Små barn och barn med underliggande sjukdomar drabbas värre. Vid andningsbesvär ska man kontakta vården.

Isolering för skydd

– Vi har ju förstått att många barn drabbats. Många har blivit ännu sjukare än Hilma, haft ännu svårare symtom, säger Linnea.

Det finns en viss risk att små barn som drabbas svårt utvecklar astma och kroniska andningsbesvär vid förkylning till följd av infektionen.

Vet ni hur Hilma smittades?

– Egentligen inte. men hennes storasyster Belle var förkyld. Hon går på förskola här i Hjortkvarn. Kanske kom smittan den vägen.

Det enda sättet att skydda sin lilla bebis från RS-viruset är att undvika kontakt med andra förkylda barn.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-30 7:56
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.