27 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hembygdsrörelsen ligger nere i pandemins spår

Tomt vid hembygdsgården på torsdagen.Tomt vid hembygdsgården på torsdagen.

Vid Boo Hembygdsgård, den gamla skolan, var det lugnt stilla och tomt på Kristi himmelfärdsdagen. Det borde varit fullt i trädgården. Normalt ordnar hembygdsföreningen hemvändardag. Men restriktionerna till följd av Coronaviruset har stoppat nästan all verksamhet.

– Helt enkelt för de flesta som jobbar ideellt i föreningen är 70 plus. Vi tillhör ju riskgruppen och bör ju isolera oss från kontakter, säger Lennart Östman, aktiv i föreningen.

Boo Hembygdsförening är aktiv och har gott om publika aktiviteter vid den gamla, tempelliknande skolbyggnaden som utgör hembygdsgård.

– Påskliljekafeérna brukar vi ha i april och maj, de blev inställda. Sedan brukar vi ha hemvändardag på Kristi himmelsfärdsdagen, då brukar även kyrkan vara öppen.

Sommartid har också Boo Hembygdsförening välbesökta sommarkaféer, även de är inställda.

– Från midsommarhelgen och framåt brukar vi ha öppet hör lördagar, söndagar och onsdagkvällar. På onsdagskvällarna är det musikunderhållning, musikkafé.

Lennart Östman vid en rätt öde hembygdsgård i Boo. Lennart Östman vid en rätt öde hembygdsgård i Boo.

Besökarna brukar kunna räknas i hundratal. Inget av det blir av denna sommar.

Bygger på ideellt arbete

– Allt bygger ju på ideellt arbete. Vi som jobbar i föreningen är till absolut övervägande del över 70. Folk har frågat oss och sagt att det väl borde gå, de flesta sitter ju ute. Men vi har diskuterat det och kommit fram till att man hela tiden kommer väldigt nära folk när vi serverar, tar betalt och liknande. Ska man vara krass är det ju inte ett ställningstagande för våra besökares skull, utan i första hand för oss själva. Äldre är ju är ju tveklöst i riskgruppen. Vi ska ju minimera antalet kontakter.

Självklart innebär de inställda kaféerna även ett ekonomiskt avbräck för föreningen.

Lennart menar att pandemin sätter ljuset på ett av hembygdsrörelsen, och många andra föreningars stora problem.

– Ja. Vi som är aktiva, engagerar är ju pensionärer, föreningar gör mycket ideellt arbete i landet, det mesta utförs av folk i sjuttioårs-åldern.

Pandemin och de rekommendationer för äldre som finns gör att mycket av det arbetet nu ligger nere.

– Det håller inte i längden, även om det fyller på med äldre. Det borde inte vara så att föreningsliv, hembygdsföreningar, bara är något för pensionärer. En levande hembygd och en levande hembygdshistoria är viktig för alla. Jag har inga bra svar på hur vi ska locka yngre. Men jag tror det är en ödesfråga för hela föreningslivet, civilsamhället, avslutar Lennart Östman.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-21 19:07
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.