Gå till innehåll
Hallsberg / Politik
Tvåvåningshus i tegel med klar himmel ovanför och ett lövlöst buskage i förgrunden.

Det är den här lokalen Anders Wiiand, fritidschef i Hallsbergs kommun vill omvandla till fritidsgård. Problemet är bara att det redan finns en hyresgäst, som inte vill flytta. Foto: Henrik Östensson

Hembygdsförening inte
informerad om planer på fritidsgård

Publicerad: 21 March 2024 14:31

Här om dagen kunde vi berätta att Hallsbergs kommun nu planerar för att omvandla en lokal i centrala Pålsboda till fritidsgård, något det länge funnits önskemål om under lång tid i orten
Men för Sköllersta Hembygdsförening, som i dag huserar i lokalerna kom artikeln i Sydnärkenytt som en överraskning. De hade nämligen inte hört tals om planerna.

Medlemmarna i föreningen är nu oroade för vad som ska hända.

Det var först igår Anders Wiiand, fritidschef, Hallsbergs kommun hörde av sig till hembygdsföreningen. Inte heller Hallbo, hyresvärden har varit i kontakt med hembygdsföreningen. De har, enligt vad Sydnärkenytt erfar, heller inte sagts upp från lokalen.

– Vi har hyrt lokalerna, det gamla biblioteket sedan 2011. Vi har väl misstänkt att det varit något på gång eftersom det varit folk inne i lokalerna utan vår vetskap, säger Sören Grahn, Sköllersta hembygdsförening.

– Vi är ganska många som regelbundet är med på verksamheten i lokalen. Vi har statistik från 2022, då deltog totalt 650 personer i verksamheten utslaget på ett år.

Tror inte det är rätt plats för fritidsgård

Enligt Anders Wiiand kan ni komma att erbjudas andra lokaler, i Sköllersta. Hur ser ni på det?

– Det tror jag inte på. Om vi förlorar den här lokalen tror jag verksamheten kommer dö ut. Många som deltar i verksamheten är ju äldre och bor här i Pålsboda. Vad ska ske med vårt arkiv vi har nere i källaren, frågar  Sören Grahn.

Sören tror heller inte på tanken med en fritidsgård i lokalerna.

– Nej, ungdomar numera är ofta motorburna. Jag tror det kommer bli stökigt. Det passar inte riktigt i ett bostadsområde. Dessutom är det ju nära järnvägen,

Frågan om fritidsgård i Pålsboda har varit på tapeten under flera år. Men kommunen har haft svårt att hitta en lokal som går att anpassa för behoven så den blir godkänd. Enligt Anders Wiiand ska justl okalen i det gamla biblioteket redan fått klartecken för att verksmahet som en ungdomsgård.

Annons

hallsberg