Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Svennevads hembygds
-förening firade 70

Förstukvisten på ett av de ursprungliga husen är som gjord för samvaro. Foto: Henrik Östensson.Förstukvisten på ett av de ursprungliga husen är som gjord för samvaro. Foto: Henrik Östensson.

Igår, det vill säga den 4 september, firade Svennevads hembygdsförening 70 år. Jubileet blev den första större aktiviteten på hembygdsgården sedan 2019. Man passade också på att ha officiell invigning av den permanenta scen föreningen byggt under ett par år.

Det blev traditionell hembygdsaktivitet, med kaffe, korv, hamburgare och underhållning från scenen. huvudakten var den välkände dansbandssångaren Towe Widerberg. Även kyrkoherden i Sköllersta församling, Magnus Segendorff uppträdde. När han inte predikar gillar han nämligen att med gitarr framföra låta av Simon & Garfunkel.

Mellan varven blev det uppvaktningar på scenen och en historik.

Präst var ordförande

Föreningen bildades 51. Första ordförande var dåvarande kyrkoherden, Ruben Sandahl. Nuvarande ordförande heter Anna- Carin Schellin.

– Jag är den åttonde ordföranden och har varit ordförande i åtta år berättar hon.

Mycket av föreningens aktiviteter koncentreras kring föreningens hembygdsgård, Sörberg. Men det finns också ett arkiv inhyst i Svennevads församlingshem.

Från 1700-talet

Hembygdsgården är lite ovanlig så till vida att flertalet byggnader står kvar på sin ursprungliga plats. Många andra hembygdsgårdar består av hus som flyttats dit från flera håll. Vid Sörberg är bara två av husen flyttade. Ett utedass som stod vid Svennevads prästgård och en Smedja som fanns på en gård nära Skogaholm.

Det äldsta huset på gården uppfördes 1728 och den nyaste stugan är knappt 100 år nyare, byggd 1820. Gården ägdes förr av Skogaholms Herrgård. På 1900-talet köptes Skogaholm av Hasselfors Bruk, som ägde gården på 1950-talet. Gården hade arrenderats av samma släkt i flera generationer. 1959 dog den siste brukaren i släkten. Då övergick gården med fri nyttjanderätt till Svennevads hembygdsförening. Sedan dess har föreningen nyttjat gården.

Boo lockade publik

Under många år spelades amatörteater på gården, Svennevadsspelet blev välkänt och lockade mängder med besökare till Sörberg. Publikrekordet sattes dock tidigare än så. När Bertil Boo uppträdde kom mer än 500 besökare. En krona kostade biljetterna.

Trots att den sista föreställningen av Svennevadsspelen i Sörberg spelades 2013 har föreningen äntligen byggt en fast scen, med ett litet låsbart rum, eller loge, bakom.

– Den var efterlängtad och det är klart att vi borde haft den när vi spelade teater här. Men vi har ändå stor nytta av scenen. Vi kan ha musikuppträdanden, som i dag. Vi har också haft möten, släktfester och rentav bröllop på scenen. Den ger ju en möjlighet att sitta ute under tak, säger Andreas Ludvigsson från Svennevads hembygdsförening.

Sommartid har föreningen arbetsträffar vid hembygdsgården varje tisdagskväll.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-05 8:48
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.