Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Politikern Hans Karlsson summerar sitt livs resa

Hans Karlsson har skrivit en bok om sin livsresa, från jobbet i skogen till EU-parlamentet och FN. Foto: Henrik ÖstenssonHans Karlsson har skrivit en bok om sin livsresa, från jobbet i skogen till EU-parlamentet och FN. Foto: Henrik Östensson

En av Hallsbergs kommuns mer välkända politiker, Hans Karlsson (S), har skrivit en bok om sitt liv, eller ska man säga sin resa. Bokens titel är just ”Min resa”.
En sak gör Karlsson unik, han har nämligen suttit i samtliga folkvalda församlingar, EU-parlamentet inräknat. Den erfarenheten delar han bara med en nu levande person.

Karlsson, i dag 72 är i hög grad fortfarande aktiv i kommunpolitiken i Hallsberg. Han är ordförande för kommunfullmäktige. Lite som fullmäktiges talman. Han är också ordförande i myndighetsnämnden och sitter med i direktionen för Sydnärkes utbildningsförbund.

– Det finns dels en tryckt bok, dels en digital upplaga. Jag har tryckt 100 exemplar. Jag säljer den inte. Däremot ger jag bort den till intresserade, släkt och vänner. Med uppmaningen att istället skänka pengar till Unicefs arbete, säger Karlsson.

Hans Karlsson är i hög grad en produkt av folkrörelserna.

– Ja, mitt politiska engagemang föddes egentligen ur det fackliga arbetet. Jag blev tidigt fackligt aktiv. Jag föddes utanför Vetlanda, på ett mindre arrendejordbruk, mer av torp. Jag var äldst av tio syskon. Kanske definierade det mig som människa.

Flyttade till Laxå

Så småningom sökte Hans jobb som ombudsman på Skogsarbetarförbundet, som då hade kansli i Laxå. Efterhand blev det fackligt arbete i Örebro och familjen flyttade till Hallsberg, där Hans Karlsson allt mer började engagera sig i Socialdemokraterna. Därefter kandiderade han som riksdagsman. Han valdes in 1991 och satt i socialutskottet fram till 2000, då han i stället valdes in i EU-parlamentet, där han satt till 2004.

– Sedan blev det några år av fackligt arbete igen, på LO-borgen i Stockholm.

2007 blev det så att säga politisk come back. Då som ordförande för kommunfullmäktige i Hallsberg.

– Jag fick då ett av Hallsbergs verkliga sorgebarn i knäet, nämligen ordförandeposten för Hallbo. I dag fungerar Hallbo bra. Vi har inga vakanser. 2007 hade vi mycket stora problem. 10 procent av lägenheterna tomma och en ekonomi som hankade sig fram på checkkrediten, men det är historia.

Persson skällde

När kände du att du kunde påverka, göra nytta mest?

– Som riksdagsman och ledamot i socialutskottet kunde jag påverka. Men det var också en svår tid. 1995 hade vi vi skenande problem i svensk ekonomi. Räntan på 500 procent var bara ett exempel. Jag var ju med när regeringen Persson genomdrev stora neddragningar i välfärdssystemen. Det gjorde ont då och jag argumenterade mot. Persson trätte på mig för det. Efter beslutet fick jag skäll av fackföreningsrörelsen. Med facit i hand var det dock rätt. Vilket jag också sagt åt Göran Persson, avslutar Hans.

En större artikel om Hans Karlsson kommer i Sydnärkenytts papperstidning nästa år.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-30 16:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.