03 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hallsbergsbolag behöver nyanställa 40

Fredrik Eriksson i SVAB:s verkstad där man gör en del produktutveckling direkt på grävmaskiner. Foto: Henrik ÖstenssonFredrik Eriksson i SVAB:s verkstad där man gör en del produktutveckling direkt på grävmaskiner. Foto: Henrik Östensson

Företaget SVAB Hydraulik AB i Hallsberg har slutit ett avtal med en av världens största tillverkare av grävmaskiner. Avtalet kommer innebära att man behöver öka produktionskapaciteten med sådär 300 procent kommande år.
– Vi kommer behöva anställa cirka 40 personer under nästa år. Om ett par år är vi troligen 100 anställda, säger VD Fredrik Eriksson.

Rent bokstavligt handlar SVAB:s framgångar om viljan att ha något att hålla i, mer specifikt för den som kör grävmaskin. Företagets stora produkt är nämligen spakar, joystickar, för grävmaskiner.

Det är en ny produkt. Två spakar från vilka man styr en grävmaskins alla funktioner.

– Det vi tillverkar, och tillverkat i 20 år, är egentligen en överdel till de spakar som redan sitter i grävmaskiner. Nu går man ifrån spakar med fysiska ventiler för hydrauloljan i hytten. Allt ska styras elektroniskt på maskinerna. Det har många fördelar. Vi kan då leverera hela spaksystemet till grävmaskinerna. En stor tillverkare har nappat, vi har flera avtal på gång, fortsätter Eriksson.

Han avslöjar inte vilken tillverkare det handlar om, bara att det är en av de största i världen.

SVAB.s stora produkt, spaken. SVAB.s stora produkt, spaken.

Så mycket hydraulik är det inte längre frågan om för SVAB.

– Nej, numera är det styrning och elektronik vi arbetar med.

SVAB grundades redan på 1980-talet. En liten källarfirma, av Kent Bengtsson. Han tillverkade bland annat små hydraulventiler till Volvo BM:s skördetröskor.

Styrning förändrade allt

I Norden har de allra flesta grävmaskiner sedan många år något som kallas roto-tilt. Det är en anordning som gör det möjligt att snurra, vrida och vinkla skopan hur man vill.

– Fram till för 20 år sedan styrdes den här roto-tilten på ett relativt taffligt, obekvämt sätt inne i från hytten på grävmaskinerna. Kent Bengtsson insåg att han borde kunna tillverka en bättre styrning, med elektroniskt varierbara hydraulventiler, berättar Fredrik Eriksson.

Resultatet blev spakar med ett slags små hjul, rullar, att styra rototiltfunktionen med.

– Styrningen blev en succé. Från början köpte vi in spakar som vi monterade styrningen på. De som levererade spakar hade svårt att leverera. Det resulterade i att vi 2008 tog fram en en egen, ergonomiskt utformad spak, med fler funktioner. Vi hade en egen designer då, som hette Lotta. Spaken kom därför att kallas L8.

L8 har varit en framgångssaga. Under perioder har spakarna satts i princip alla maskiner som levererats med roto-tilt Försäljningen och omsättningen har ökat. Från några få anställda för 20 år sedan till cirka 50 i dag och över 100 miljoner i omsättning.

Numera kan spakarna styra fler funktioner. Bland annat maskinens band, eller hjul.

Liten marknad globalt sett

– I Norden är roto-tiltutrustning nästan standard på grävmaskiner. Men i resten av världen är det ett ovanligt tillbehör. Det har begränsat vår marknad även om vi samarbetar med flera stora tillverkare av grävmaskiner. Man har satt i våra spakar antingen för att just styra rototilt, eller andra tillbehör, eller som extra ergonomisk premiumprodukt. Men det säljs säkert över 200 0000 grävmaskiner ute i världen varje år som inte har våra spakar. Det är vi på väg att ändra på.

I och med att flera stora tillverkare går över från att ha fysiska hydraulventiler, med hydraulslangar uppe i armstöden på på stolen inne i grävmaskinens öppnar sig en helt ny marknad för Hallsbergsföretaget.

– Vi är sedan flera år vana vid att göra system som kommunicerar med grävmaskinernas befintliga elektronik. Bland annat är våra spakar, vårt system sedan flera möjligt att koppla ihop med den GPS-styrning, som hjälper grävmaskinister med att gräva med rätt vinkel, på rätt djup och liknande. GPS-tekniken används för att mäta med, det använder i grunden samma teknik, samma satelliter, som våra mobiltelefoner använder för att navigera.

Måste ha nya lokaler

– Om man exempelvis byter skopan till en sopvals så har det hittills krävt att man går ur maskinen och gör en del inställningar. Med vår utrustning känner maskinen själv när man byter redskap, och fixar alla inställningar automatiskt.

SVAB:s nuvarande lokaler på Ulvsätters industriområde är byggda i två omgångar. Den äldsta, mindre delen på 80-talet, den nya större 2008.

– Vi kommer inte få plats här. Vi kommer behöva nya lokaler. Det finns en plan där. Vi kommer vara kvar här i Hallsberg, och ha verksamhet även här i huset, säger Fredrik.

2016 sålde Kent Bengtsson SVAB hydraulik AB till företaqet Steelwrist. Steelwrist tillverkar utrustning och redskap till grävmaskiner, som just rototilt, skopor, sopvalsar och liknande.

Verkstaden på SVAB Verkstaden på SVAB
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-26 9:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.