Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
03 February 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Här ges barnomsorg på obekväm tid

 Catrine Rusthoi, mamma till Lowe, 6 år , samt Carina Larsson, Sandra Wallberg och Annette Tholin. Foto: LG Månzon Catrine Rusthoi, mamma till Lowe, 6 år , samt Carina Larsson, Sandra Wallberg och Annette Tholin. Foto: LG Månzon

Ända sedan 2002 har Hallsbergs kommun erbjudit barnomsorg på obekväm tid, det som kallas nattis. Verksamheten finns på förskolan Kompassen, och under våren kommer man att fira sitt 20-års jubileum - ett år försenat.

- Pandemin kom ju emellan, men vi har pratat om att ordna med någon aktivitet, säger Sandra Wallberg, en av barnskötarna på Nattiset.
Kollegorna Annette Tholin och Carina Larsson fyller i:
- Då skulle vi förstås bjuda in det första barnet som var hos oss.
- Ja, och numer är han ju själv förälder!

Behov av barnomsorg 

Verksamheten startade i en tid då allt fler behövde barnomsorg på obekväm tid för att ha möjlighet att arbeta kvällar och nätter. I och runt omkring Hallsberg finns många arbetsplatser som är igång långt utöver åtta timmar om dagen.
- Min sambo jobbar skift, jag jobbar kväll och slutar klockan 21,00, säger Catrine Rusthoi, mamma till Lowe, 6 år som är och lämnar på nattiset.
- För att vi ska kunna ha våra jobb måste vi har nattis, och så är ju det här en väldigt bra verksamhet. 
Lowe går och kollar tv i myshörnan och vi vuxna sitter kvar vid fikabordet. Plötsligt händer det. En liten kille i Lowes ålder kommer inrusande. En ny liten nattis.
 

Som en familj

- Nej men hej! Det var länge sen, säger någon i personalen.
- Jag har klippt håret!
- Vad FIN du blev!
Känslan av familjegemenskap finns där, självklart kanske man ska säga, för alla som jobbar på nattiset har tidigare varit dagmammor.
- Redan på den tiden jag var dagmamma hade vi nattis hemma eftersom det fanns ett behov, säger Carina Larsson, barnskötare. 
Barn på dagen och barn på nätterna i den egna villan, alltså.
Hur funkade det med de egna barnen?
 

 Catrine Rusthoi, mamma till Lowe, 6 år som är och lämnar på nattiset. Foto: LG Månzon Catrine Rusthoi, mamma till Lowe, 6 år som är och lämnar på nattiset. Foto: LG Månzon
Sandra blev kompis med dagbarnen 

- Fråga hon som sitter där, säger Carina och pekar på Sandra Wallberg, som är Carinas dotter.
Alla skrattar gott.
- Jag minns knappt hur det var, säger Sandra, det är 20 år sen. Men jo, det gick väl bra, jag och min bror hade ju egna rum på övervåningen. Vi blev nog mer kompisar med dagbarnen.
Efter att verksamheten med dagmammor tagits bort i kommunen öppnade nattiset, först på Sörängen, sedan på Kompassen.
 

Öppet sju dagar i veckan

I dagsläget finns 15 barn inskrivna, men alla är inte där samtidigt. Behovet av platser har varierat genom åren, det går upp och ned. 
För landets kommuner är de inget krav att erbjuda barnomsorg på natten, men uppkommer önskemålet ska behovet först utredas. Idag kan cirka 70 procent av kommunerna erbjuda nattomsorg.
Hallsbergs nattis är öppet sju dagar i veckan på obekväm tid, storhelger och röda dagar. 
- Men på julafton, juldagen, nyårsdagen, nyårsdagen, påskafton är det stängt.
I dagsläget finns cirka 15 barn inskrivna, men alla är inte där samtidigt. De är i åldern ett till 12 år och tas emot mellan klockan 17 och 20. 
 

Klockan fem på morgonen

Men redan klockan fem på morgonen, då man öppnar, kan det komma barn som personalen följer till skolan, vanligen till den närliggande Långängsskolan.
Klockan sex öppnar den dagliga förskoleverksamheten på Kompassen, som då övergår från nattis till dagis - vilket förskolan kallades förr.
Barnen är på nattiset mellan 16,30 och 7,15 nästa dag.
. De större barnen kommer hit efter skolan istället för att gå hem. Man äter, sitter här och pratar. Det vi jobbar för är att både barn och föräldrar ska känna att det är tryggt på alla sätt, säger Annette Tholin.
 

Jobbar ensamma

Personalen utgörs av de tre barnskötarna, som jobbar mestadels ensamma. Nattiset kan ha mellan ett och nio barn.
- Vi kan vara två personal om det är så mycket som nio barn, eller om omständigheterna kräver det, säger Sandra.
Men sliter det inte på er att ni är så få?
- Nej, vi ställer upp för varandra. Visst, vi jobbar ensamma men är det något speciellt rycker vi in och hjälper varandra.
 

Ingen pedagogisk verksamhet

 

Någon pedagogisk verksamhet bedrivs inte på nattiset. Det är heller inte uppgiften.
-Det finns ingen pedagogisk plan att nu ska barnen lära sig det här och det här. Det handlar om mer om att det ska vara familjärt, säger Sandra.
- När Lowe kommer hit har han haft sin dag i skolan. Då måste det vara lugnt och tryggt, säger Lowes mamma, Catrine Rusthoi.
Och så är det?
- Ja, absolut.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-13 13:44
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla