Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu ska ofrivillig ensamhet brytas i Hallsberg

Birgit Tannerstad, Magnus Andersson, Ann Larsson, Ann Andersson och Lasse Törnkvist. Foto: LG MånzonBirgit Tannerstad, Magnus Andersson, Ann Larsson, Ann Andersson och Lasse Törnkvist. Foto: LG Månzon

Sitter du ensam och inte har någon att tala med? Inget ovanligt i Coronatider. I Hallsberg ska det nu bli fler möjligheter att ringa en medmänniska för att minska känslan av ensamhet.

Inom några veckor kommer alla som är över 75 år i Hallsberg att få en trycksak där det finns telefonnummer till olika personer, man kan prata med vid behov.

- Vi har satt 75 år som gräns, men det går givetvis även att ringa om man är yngre än så, säger kommunalrådet Magnus Andersson.

Kommunen backar upp

Fyra organisationer står bakom det hela: PRO, SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna och Studieförbundet Vuxenskolan. Och kommunen backar upp med trycksaken och utskick till de cirka 1 400 seniorerna.

- Det vi kan ställa upp med är att lyssna och vara medmänniska, säger Ann Larsson från SKPF, en av kontaktpersonerna.

Tanken är att kontaktpersonerna ska lyssna och kanske ge råd utifrån sin livserfarenhet. Kontaktpersonerna har tystnadsplikt och för inget vidare.

Kan behöva mer hjälp

- Det kan ju också visa sig att personen som ringer upp oss behöver mer stöd, hjälp eller fler råd, och då kan vi lotsa vidare, säger Ann Larsson.

Idén kommer just från frivilligorganisationerna, för det är väl känt att ensamhet kan vara ett problem hos äldre. Och inte bara äldre. Enligt uppgift så är det 20 procent i samhället i stort som känner sig ensamma.

- Ofrivillig ensamhet är lika farlig ur hälsosynpunkt som att röka 15 cigaretter per dag, det påverkar väldigt mycket, säger Magnus Andersson.

Med Coronapandemin ökade ensamheten ännu mer hos många, och då speciellt äldre. Social distansering. Inte kunna träffas, ta i hand, än mindre kramas.

På en pressträff berättade organisationerna om när deras föreningsmöten fick ställas in, hur luften gick ur föreningslivet vilket plussade på mångas ensamhet.

- Innan pandemin träffades medlemmarna på våra möten naturligt, sedan blev det ingenting. Så det här blir ett väldigt bra komplement, säger Birgit Tannerstad, för PRO.

Fler kontaktpersoner behövs

Några telefontider finns inte för projektet med kontaktpersonerna, men kanske man får lämna sitt telefonnummer till en svarare för att sedan bli uppringd.

Kontaktpersoner behövs utöver de som står på listan, för någon större backup finns inte just nu.

- För vår del börjar vi med mitt namn, säger PRO:s Birgit Tannerstad. Om det blir många som ringer försöker vi snappa upp fler.

FAKTA

• För att få kontakt ringer man någon hos en av de deltagande organisationerna.

• Om personen man sökt inte kan svara går det att lämna röstmeddelande för att sedan bli uppringd.

• Alla organisationer har tystnadsplikt och för inte något vidare till annan.

Följande organisationer deltar, och här är telefonnummer om någon vill ha kontakt:

PRO: kontaktperson Birgit Tannerstad, 070-359 01 75, birgit.tannerstad@hotmail.com

SKPF Pensionärerna: Ann Larsson, 073-912 56 68

SPF Seniorerna: Lasse Törnkvist, 070-544 87 75, saxen.lasse@yahoo.se

Studieförbundet Vuxenskolan: Tuula Lundberg, 070- 855 39 02 tuula.lundberg@sv.se

Hallsbergs kommun har även det man kallar ”Äldrelinjen” som erbjuder mänskligt stöd, antingen om det handlar frågor kring Coronaviruset eller något annat. Kanske bara prata med någon en stund. Numret är 0582- 68 60 48, vardagar mellan 8 – 15. Uppringning erbjuds om de inte kan svara med en gång.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-11-05 16:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.