Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Känslig info skickades gång på gång

Känslig information upprepades gång på gång när en person fick e-post av Hallsbergs kommun. Nu ska rutinerna kring mejl trimmas hos social- och arbetsmarknadsenheten.

Det var enheten själva som gjorde upptäckten, och enligt uppgift har det endast skett i ett fall.  

I en återkommande skriftlig kontakt med en brukare, eller klient, användes svarsmejl. Flera svarsmejl skickades, och det betyder att varje mejl byggdes på, då tidigare konversation följde med på köpet. 

- Man har skickat svaren till en (1) person, men mejlen som låg under raderades inte, säger Jaana Jansson, förvaltningschef för social- och arbetsmarknadsenheten.

Alla kände inte till

Risken är att känslig information kan ha upprepats gång på gång, trots att mottagaren kanske raderat uppgifter som andra inte skulle få se.

Regler finns, och när mejl skickas ska ett nytt öppnas för var gång. Men som det heter i den incidentrapport som upprättats: “Den 31 augusti upptäcktes att alla medarbetare inte känner till att när man svarar på ett mejl så ligger föregående mejl kvar nedanför svaret. Det innebär att flertalet mejl med känsliga personuppgifter har skickats tillbaka till adressaten”. 

Risken är att mejlinnehåll sprids vidare till obehöriga eller de som är olämpliga att se informationen, menar kommunen. 

Historiken bifogad

Men samtidigt: Det var ju samma person som fick mejlen – och denne måste ha känt till innehållet? Finns det då risk för att andra får se informationen? 

- Det där kan vi inte vi försäkra oss om i alla lägen, säger Jaana Jansson. 

Så även om mottagaren raderat känslig information i ett första mejl, kan detta åter dyka upp i kommande mejl. Om svarsmejl används, med historiken bifogad, alltså.  

Social- och arbetsmarknadsenheten har nu gjort en incidentrapport enligt GDPR om det som hände. Man kommer dock inte att skicka den vidare till Datainspektionen, eftersom händelsen inte bedöms vara av allvarlig art. Dataskyddssamordnaren har nu mejlat alla chefer och bett dem informera sina medarbetare. 

Har det här förekommit inom fler förvaltningar i kommunen? 

- Jag kan bara svara för min förvaltning, och det här handlar om en enstaka händelse. Vi ska informera om att man ska vara vaksamma, säger Jaana Jansson. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-16 16:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.