Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Hallbo vill sälja fler hyreshus i Hallsberg

Regnbågen är ett av de hyreshusen som kommunala bostadsstiftelsen Hallbo har i sitt bestånd, och som rotrenoverats. Arkivbild: LG MånzonRegnbågen är ett av de hyreshusen som kommunala bostadsstiftelsen Hallbo har i sitt bestånd, och som rotrenoverats. Arkivbild: LG Månzon

Den kommunala bostadsstiftelsen Hallbo i Hallsberg vill sälja flera av sina hyreshus för att få pengar till kommande renoveringar av sitt bestånd. Det kan handla om en försäljning av 300 - 500 lägenheter.

Det här kommer upp som punkt på kommande sammanträde i kommunfullmäktige, måndag 20 november.

Hallbo vill i detta första skede höra vad politikerna anser om en försäljning.

- De vill ha ett bekräftande från kommunfullmäktige att det är okej, säger Siw Lunander (S) en av politikerna i Hallbos styrelse, samt även i fullmäktige.

Anledningen är enkel. Hallbo behöver pengar till att fortsätta rotrenovera sitt bestånd.

- Det finns väldigt många fastigheter i beståndet som behöver rotrenoveras. Hallsbergs kommun har tidigare gått i borgen för lån men vi kan inte ta mer. Vi har ju också andra stora investeringar som väntar i kommunen.

Såldes till bostadsbolag

För fem år sedan avyttrade Hallbo fastigheter med cirka 300 hyreslägenheter till bostadsbolaget Akka Egendom.

Idag finns cirka 1 200 lägenheter och 130 kommersiella lokaler i beståndet.

Hallbo har inte preciserat hur många hyreshus som kan komma att säljas. Uppgifter till Sydnärkenytt talar om en total på 300 till 500 hyreslägenheter.

Är det en rimlig siffra?

“I den storleksordningen”

- Ja, det är nog rimligt att det kan bli det antalet. Men Hallbo kommer inte att presentera något antal för kommunfullmäktige, utan det man vill ha är ett inriktningsbeslut. Hallbo vill reka om det är okej. Men antalet lägenheter du nämner ligger nog i den storleksordningen - man har ju tidigare sålt 300 till Akka, säger Siw Lunander.

Om, vi säger om, Hallbo gör sig av med 500 lägenheter är det nästan en halvering av fastighetsbeståndet. Hur det kommer att påverka verksamheten totalt, och de hyresgäster som får en ny hyresvärd, vet förstås ingen ännu. 

Hallbo är just nu inne i slutfasen av rotrenovering och upprustning av området Regnbågen i Hallsberg. För ganska exakt ett år sedan beslutade man att skjuta på sista etappen eftersom kostnaderna skenat iväg. Prognosen pekade i september på en totalkostnad på 250 miljoner kronor. Samtidigt framkom kritik mot att Hallbo spänt bågen för högt för de tre första etapperna. 

Kunde kommit igång

Peter Sjerling, som sedan i våras är VD för Hallbo, sa i en intervju med Sydnärkenytt att kostnaderna, de 250 miljonerna, kunde varit hälften om Hallbo minskat på ambitionerna: ”Om man kanske bara tagit den tekniska infrastrukturen med nya avloppsstammar, el, ventilation och så vidare. Då hade man kunnat gå vidare med etapp fyra och gjort motsvarande där. Och att man då kommit igång med andra rotrenoveringar”.

Men kostnaderna för Regnbågens renovering är inte huvudorsaken till att Hallbo nu vill avyttra fastigheter, enligt Siw Lunander.

- Det är inte den stora biten, det hade ju ändå behövts göras, och det blev en otroligt fin renovering. Men visst, det drog iväg, en kvarts miljard är mycket pengar, men det kostar mycket att renovera.

Stora investeringar väntar för Hallbo

Siw Lunander ser i stället till faktumet att det väntar stora investeringar för Hallbo i och med att man måste fortsätta rotrenovera sitt bestånd, varav många fastigheter har 40 till 50 år på nacken.

- Men det finns inga pengar, bankboken är tom. Och kommunen kan inte låna ut mer eftersom vi står inför stora framtida utmaningar. 

FOTNOT. Vi har sökt Hallbos VD samt ordföranden för Hallbo, men inte fått någon återkoppling. 

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-25 11:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.