Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Toalett och dusch i vagn på gården. Lagat och uppsnyggat i stället för nytt. Det kan tyckas snålt, men Hallbo vill inte vara med om någon mer skandalomsusad renovering som i kvarteret Regnbågen. Efter omstart med rot-projekten ligger de tvärtom en miljon kronor bättre än budget när etapp ett är klar i Pålsboda, och kan nu gå vidare med nästa.
Målaren Pernilla Hägglöf tittar en smula avvaktande på Sydnärkenytts utsände. Alla skriverier, under fem års tid, kring Hallbos spektakulära ombyggnad i Regnbågen tog hårt på dem som var anställda där.
-Det är helt annorlunda den här gången, säger hon.
Pernilla Hägglöf visar den ytterst noggranna planeringen de har följt när hyreshuset på Torggatan 3 i Pålsboda har rot-renoverats. Förutom att jobba som målare har hon även varit arbetsledare för projektet.
– Det har rullat på, och vi har hållit tidsplanen. Det känns bra. Nu kan vi gå vidare med nästa fastighet i Pålsboda, 15 lägenheter på Norrgatan, säger Hägglöf.
Hon berättar att de har varit ett gäng på ungefär tio personer som har genomfört arbetet på Torggatan. Allt har varit förberett ned till minsta el-uttag, och varenda post följs upp så kalkyler stämmer.
Några större problem har det inte varit, eftersom det lades ned så mycket omsorg på förarbetet, menar Pernilla Hägglöf.
– Hyresgästerna har bott kvar i huset medan vi renoverat. Det har förstås varit tufft för dem ibland, men alla vet ju att stammarna måste åtgärdas, säger hon.
Detta fick några av hyresgästerna bittert erfara redan för några år sedan, då sex badrum i den eftersatta kåken måste lappas ihop akut. Nu kunde resten av jobbet göras under lugnare former, och i god stämning.
På sista raden i den skriftliga sammanställningen för Torggatan framgår dessutom att pengarna har räckt. Budgeten var satt till 9,6 miljoner kronor.
– Vi ligger en miljon bättre än budgeterat. Vi har varit sparsamma, i samråd med Hyresgästföreningen, säger fastighetschef Rikard Bergström.
När Hallbo renoverade det stora hyreshuset Regnbågen i Hallsberg så revs rubb och stubb i varenda lägenhet ut, åtminstone de första etapperna, och ersattes med helt ny inredning.
Så jobbar de inte nu. I stället för att bara slänga saker så målas luckor om. Det som är helt och okej snyggas till och sparas. Hallbos ledning kallar det renovering med varsam hand.
– Stammar måste bytas och det ska bli fräscht i lägenheterna. Men vi ska välja en ambitionsnivå som är bra för hyresgästerna, så att de har råd att bo kvar, säger Peter Sjerling, vd på Hallbo.
– Höjer du hyrorna för att du rustar finns risk att få vakanser. Det är en balansgång i det här, tillägger han.
Just att låta hyresgästerna bo kvar medan de renoverar, i stället för att evakuera, är ett sätt att hålla nere kostnaderna, menar Peter Sjerling. De boende har fått hålla till godo med toalett och dusch i en vagn utanför huset.
– Det kan vara skönt att slippa flytta också. Kan man hitta möjligheter att bo kvar så är det att föredra. I de fall det inte fungerar så löser vi det naturligtvis, säger Peter Sjerling.
Hallbos renovering av Regnbågen pågick från hösten 2018 till sommaren 2023. Notan slutade på en kvarts miljard, trots att en hel huskropp med sju trapphus återstår att renovera.
När bygget startade fanns dock ingen uppgift på vad projektet skulle kosta i sin helhet. Budgeten för den första etappen sprack i princip direkt, och det blev inte bättre sedan.
Peter Sjerling kan bara konstatera att bristerna i kalkylerna kom att hänga med hela vägen. Av alla problem som tillstötte framgår att det skulle ha behövts mer kunskap vad gäller omfattningen av ett sådant projekt, menar han.
-Givetvis har vi tagit lärdom av att det blev mycket strul med kalkylerna runt Regnbågen, säger Sjerling.
I dag är hela kvarteret sålt. Regnbågen fick gå med när Hallbo i fjol sålde 477 lägenheter, 40 procent av beståndet, till Sibe förvaltning AB.
Torggatan och Norrgatan i Pålsboda fungerar lite som pilot-projekt i stiftelsens omstart med rot-renoveringarna.
– Vi vill hitta en bra metod, få tydliga kostnadsbilder och skapa säkerhet inför framtida entreprenader, förklarar Peter Sjerling.
I Pålsboda har Hallbo använt sig av sina ramavtals-leverantörer. Men när det framåt våren blir dags att gå vidare med Vretstorp så kommer arbetet läggas ut på entreprenad.
I den aktuella planen rör det sig om totalt 200 lägenheter som ska rot-renoveras. Efter Vretstorp väntar Nytorgsgatan 6–8 i Hallsberg.
De moln som finns på Hallbos himmel i dag gäller det oroliga läget i omvärlden, som också dragit med sig ökade kostnader för byggnation. Åren 2023–2024 kommer bli mycket tuffa, påpekar Peter Sjerling.
– Så sett är det bra att vi genomförde försäljningen. Vi har pengar i kassan, och klarar renoveringarna som vi har planerat utan att låna, säger han.
Som Sydnärkenytt tidigare har berättat så hade dock Hallbo tänkt sig en större utdelning än vad det blev i årets hyresförhandlingar. Detta för att kunna trygga underhållet i allmännyttan över tid.
Hyresgästföreningen anser att å sin sida att höjningen som bestämdes, 4,5 procent, är för hög.