Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Hål i budgeten slukar
extramiljonen till skolan

Underskott för skolorna i Hallsbergs kommun. Foto: Henrik ÖstenssonUnderskott för skolorna i Hallsbergs kommun. Foto: Henrik Östensson

Så sent som i april beslutade Hallsbergs kommunfullmäktige att lägga ut elva miljoner kronor extra i verksamheten i år, bland annat veks en miljon till läromedel i skolan. Men glädjen blev kortvarig. Bildningsnämnden går back, och nu tas den miljonen till sparandet för att täcka underskottet.

Det skulle bli en liten guldkant på en tajt budget, den extra miljonen som riktades till skolan och var tänkt att gå till läromedel. 

Rapporter utifrån skolorna vittnar om att pengarna skulle varit synnerligen välkomna. Det berättas om både trasiga böcker och trasiga ipads.

Kommunstyrelsen tog beslut om de extra miljonerna den 5 april. Kort efter det blev emellertid tertialrapporten för Hallsberg sammanställd och klar, den som visar hur kommunens ekonomi ligger till efter första kvartalet 2022.

Rapporten uppdagade siffror som ingen hade väntat sig. Den visade att bildningsnämnden var på väg mot ett underskott på 3,3 miljoner vid årets slut.
 

Siw Lunander. (S) Siw Lunander. (S)
Underskottet blev en chock

– Det kom som en chock, säger bildningsnämndens ordförande Siw Lunander (S).

Följden blev att bildningsnämnden bestämde sig för att ta ett nytt beslut. I stället för nya läromedel ska den extra miljonen användas i det dryga uppdraget att täcka underskottet.

-Det är surt, men vi kan inte annat göra. Det hade blivit väldigt konstigt att säga till skolledarna att här får ni en miljon – men ni måste spara in den.

Det återstår ändå ett minus på 2,3 miljoner att få ordning på, ett underskott som annars hade varit ännu större, menar Siw Lunander. 

Oppositionsrådet är förbluffad

Ulrika Björklund (M) är oppositionsråd och andre vice ordförande i bildningsnämnden. Hon är långt ifrån tillfreds med hur ”den förlorade miljonen” har hanterats. 

– Jag är förbluffad. Mycket förbluffad, säger hon och fortsätter:

– Vi fattade beslut om miljonen i kommunfullmäktige. Hur kan man då helt fräckt bara ta miljonen och stoppa i svarta hålet? frågar hon sig.

Den hanteringen var inte vad fullmäktige beslutade, påpekar hon, de beslutade faktiskt om en miljon till skola och läromedel. Nu blev det inte ens en penna, konstaterar Björklund.

-Varför ska vi fatta beslut i fullmäktige om besluten inte följs? Och speciellt i det läge vi befinner oss i nu, där kunskapsmålen hos eleverna befinner sig i fritt fall, säger hon.

Enligt Ulrika Björklund behöver politikerna i nuläget lägga varenda liten krona på elevernas utbildning och utveckling. 

– Jag är djupt oroad över grundskolorna i kommunen och den bristande stöttning till eleverna som uppenbarligen råder, säger hon.

Ulrika Björklund (M) Ulrika Björklund (M)
Vill inte svartmåla 

Siw Lunander anser dock inte att man ska svartmåla skolan i Hallsberg, det är inte rättvist mot någon. Det har lagts ned mycket kraft och resurser både för att hjälpa eleverna att nå kunskapsmålen och för att få förbättringar i skolmiljön, menar hon. 

I de elva extra miljonerna riktades för övrigt även en miljon kronor till drift- och servicenämnden, att använda till skolornas utemiljöer, påpekar Lunander. Det veks också 500 000 kronor till fritidsverksamheten. Men den förlorade miljonen till läromedlen var guldkanten, visst var det så, menar hon. 

Vad beror underskottet på?

Underskottet beror främst på att elever som bor i Hallsbergs kommun har valt att gå i skolor i andra kommuner, och då måste vi betala skolpengen dit, förklarar hon.

– Det här fördyrar för oss i Hallsberg. Vi får tusen kronor per elev att spendera på undervisning, och räknar inte med att de ska gå någon annanstans.

Varför eleverna inte stannar på hemmaplan verkar finnas olika skäl till, varav en del är kända. Vill en elev exempelvis gå i en friskola med musikalisk eller kristen inriktning så har inte Hallsbergs kommun något att sätta emot.

– En annan sak är att många familjer har flyttat till Hallsbergs kommun på senare, men har barn som kanske vill gå kvar i sin gamla grundskola och då skjutsas dit.

Enkät ska ge svaret

Vad som än ligger bakom att elever väljer skolor i andra kommuner så vill politikerna gärna få det berättat för sig.

– Nämnden har gett förvaltningen i uppdrag att skicka ut en enkät till alla elever som går på en annan skola. Det är viktigt att vi får veta varför de väljer bort Hallsberg, säger Siw Lunander. 

Kommer ni lägga ut fler sparbeting?

-Nej, det finns inget utlagt ännu. Först vill vi se om det ljusnar gällande elevernas ansökningar till det kommande läsåret, det får vi veta under juni. Vi vill också se vad undersökningen visar. Vi ska inte göra något panikartat, säger Lunander.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-15 11:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.