Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Jazztorkan över med spännande konsert

Fredrik Lindborg i centrum med sin stora sax. Med jazztrio och stråkkvartett blir det konsert på Stinsen på lördag. Foto: Mikael SilkebergFredrik Lindborg i centrum med sin stora sax. Med jazztrio och stråkkvartett blir det konsert på Stinsen på lördag. Foto: Mikael Silkeberg

På lördag kan Hallsbergs jazz- och bluesklubb öppna igen efter Coronastoppet. "Spirit of Swedish Jazz" är premiärnumret då saxofonisten Fredrik Lindborg spelar musik av Lars Gullin och Georg Riedel ihop med trummor, bas och en fullfjädrad stråkkvartett.

Bandet är ute på en intensiv septemberturné, kommer närmast från Lund och avslutar dagen efter i Karlstad.

Premiär med Riedel

På programmet står dels arrangemang som den flyhänte saxofonisten Fredrik Lindborg gjort av Lars Gullins musik, dels helt nya kompositioner av mästaren Georg Riedel, specialskrivna för bandet, och som framförs för första gången under turnén.

Lars Gullin var barytonsaxofonisten som slog igenom på den svenska jazzscenen på 1950-talet (och då spelade ihop med basisten Riedel!).  Gullins vemodsfyllda ton, infallsrika frasering och geniala melodier har gett honom en bestående plats i den svenska musikhistorien. I hans kompositioner hörs ofta stråk av såväl folkmusik som klassisk musik.  

Tre olika saxar

Vilket Fredrik Lindborg tagit fasta på med egna vinklar i arrangemangen. Finstämt poetiskt, ja. Men också svängigt och fräsigt. Annars är det ju inte jazz.

Bandledaren  plockar upp tre olika saxar under konserten, såväl den mustiga barytonluren som tenoren och den pipiga sopranen.

Förutom Fredrik Lindborg medverkar Martin Sjöstedt, kontrabas, Daniel Fredriksson, trummor, Daniel Migdal och Henrik Naimark Meyers , violin, Ylva-Li Zilliacus, viola och Amalie Stalheim på cello.

Här kan ett smakprov höras: https://www.youtube.com/watch?v=1N3kezak-ho 

Följer riktlinjer

Konserten på Hotel Stinsen med “Spirit of Swedish Jazz”  börjar kl 20. Förband kl 19.15 från Kävesta Folkhögskolas musiklinje.

Jazz- och bluesklubben meddelar att den  följer myndigheternas och hotellets rekommendationer och släpper in som mest 40 personer. (LLz)

 

 

 

 

 


  


 


 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-09 16:17
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.