Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Grillplatser lockar ut folk i skogarna runt Långängen

Snickarna Janne Sjödin och Micke Pihel vid det färdiga vindskyddet. Foto: OK TisarenSnickarna Janne Sjödin och Micke Pihel vid det färdiga vindskyddet. Foto: OK Tisaren

Det 2,6 km långa elljusspåret i Långängen är kuperat med jobbiga backar men det går att undvika backarna om man vill. Under hösten och vintern har det varit mycket folk ute i spåret. Coronapandemin har nog bidragit till att locka ut folk. Men bra väder och ett fint spår har också spelat in.

Under åren har det tillkommit flera grillplatser längs spåret. Tidigare fanns Mullekojan som invigdes redan 1981. Det var Arne Johansson som tillsammans med några killar byggde den och namnet Mullekojan fick den därför att det förekom Mulleverksamhet i området. Under senare år är det bland annat eldsjälen Micke Pihel med familj som jobbat med spåret och grillplatserna.

Madeleine Olsson bjuder på amerikanska pannkakor i skogen. Madeleine Olsson bjuder på amerikanska pannkakor i skogen.

Under hösten och vintern har familjen underhållit vindskyddet, byggt bord och bänkar och lite lekprylar för barn.

Det har också tillkommit ytterligare grillplatser vid spåret. De heter Mullekojan 2, Grillvallen 1 och 2 och Snögubben 1 och 2.

Grillvallen nära skjutvallen

Namnet grillvallen kommer av att det fanns en gammal skyttevall i området. Innan Hallsbergs OK 1957 fick sin klubbstuga var platsen hemvist för Hallsbergs Skytteförening från 1901. Det fanns olika banor med olika skjutavstånd. Det kom klagomål att skjutövningarna var en fara för närboende och 1945 byggde skytteföreningen en ny paviljong strax norr om Ormhult. Den brändes 1947 ner av den så kallade Fredagspyromanen, men har återuppbyggts.

Efter Skytteföreningen användes det som i dag kallas HOK-stugan som privat lekskola av Elva Fransson. Åren 1955-1956 gick barnen i årskurs 1 där under tiden som man byggde gamla Långängsskolan.

Snögubben nästa

2018 började familjen Pihel fixa till Snögubben 1 och namnet kommer av den snögubbeliknande träskulptur som finns i närheten. Här finns förutom grillplats lite roliga klätterställningar och en stor granriskoja. När kommunen tvingades hugga ner träd hösten 2020 efter barkborrarnas framfart banade det väg för ytterligare en grillplats, Snögubben 2.

Denna grillplats med tillhörande ”kungatron” och vindskydd har anlagts av medlemmar ur OK Tisaren och åttonde januari blev vindskyddet klart. Arbetet med vindskyddet har samlat både stora och små och det har funnits uppgifter för alla. Det lilla staketet har barnen byggt.

Kungatronen ”invigdes” av klubbens egen skogsdrottning. Den flerfaldiga VM-medaljören Simone Niggli, som tillsammans med familjen var med och jobbade med grillplatserna i samband med att de just nu bor i Hallsberg.

Designade fågelholkar

Fågelholksspecialisten Leif Karlsson har satt upp sina hemsnickrade holkar vid både klubbstugan och vid alla grillplatserna tydligt märkta med namn och vilket nummer de har. OK Tisaren framme vid klubbstugan, Mullebo, Vallen och Snögubben vid grillplatserna.

Micke Pihel har också hand om att göra skidspår på kommunens båda elljusspår och det behöver inte komma många cm innan han testar att dra ut skidspår på gräsmattorna vid Hallsbergs Driving Range.

Färgglada spårmarkeringar

I höstas blev också de olika spåren som utgår från klubbstugan uppmärkta av Micke Pihel, så denna man har många järn i elden och vad som kommer härnäst återstår att se. Fortfarande finns det stockar vid Snögubben 2 så planer finns säkert.

Falko Fleischman hugger ved Falko Fleischman hugger ved
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-02-17 16:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.