Gå till innehåll
Hallsberg / Brott
En byggnad med en skylt där det står oslo länsrätt.

Örebro tingsrätt dömde företagare för olaga hot. Foto: Axel Frisén.

Gevärshot mot kund blev dyr
affär för Hallsbergsföretagare

Publicerad: 5 February 2024 16:07

En kund hade tvistade om en betalning; det gällde oenighet om ett arbete som blivit utfört. Det fanns hot om inkasso och indrivning via kronofogden. Kunden försökte ringa den ansvarige företagaren, men kom inte fram trots flera försök. Sent på kvällen den 22 september förra året, vid 23-tiden, åkte kunden och knackade hemma hos företagaren i Hallsberg.

Enligt företagaren, som stod i duschen, var ett kraftigt bankande på dörren och någon som drog i handtaget i den låsta dörren. Företagaren säger att han blev rädd och fick panik. Han ringde polisen och tog sedan fram sitt hagelgevär.

Kundens version är något annorlunda. Han säger att han knackade på flera gånger, till slut såg han någon bakom fönstret. Han knackade på igen och hörde någon ropa att han inte tänkte öppna.

Pekade med gevär

Sedan såg kunden genom fönstret hur företagaren höll i ett gevär och riktade det mot honom. Han blev förstås rädd och satte sig i bilen och försvann från platsen.

Nu har företagaren dömts för olaga hot. Tingsrätten har förståelse för att företagaren blev rädd när någon bankar på sent på kvällen men kan inte ha varit nödvändigt att rikta geväret mot kunden. Företagaren hade ju trots allt ringt polisen och ytterdörren var låst, resonerar tingsrätten.

Företagaren från Hallsberg döms till 50 timmars samhällstjänst (det motsvarar en månads fängelse). Han ska betala 10 000 kronor i skadestånd till den kund som han hotade, och han ska betala 26 391 kronor som är en del av kostnaden för försvarsadvokaten. Dessutom ska han betala 1 000 kronor till Brottsofferfonden.

Annons

hallsberg