15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Fullsatt teaterpremiär i Pålsboda folkets hus

Ewa Ahremalm och Lasse Forss i Ewa Ahremalm och Lasse Forss i "Ingen Konst", som spelades i Pålsboda i dag.

För första gången på mycket länge spelades det under lördagseftermiddagen teater i Pålsboda Folkets hus. Det var ett samarbete mellan Hallsbergs Teaterförening och Pålsboda Folkets hus, Pjäsen som spelades var: ”Ingen Konst”, med blott två aktörer, Ewa Ahremalm och Lasse Forss. Det blev fullsatt.

Gunnar Swedlund och Ulla Johansson från Hallsbergs Teaterförening välkomnar teatersugna till Pålsboda Folkets hus.

Hallsbergs teaterförening är en del av riksteatern och ordnar teaterföreställningar framför allt i Hallsberg, men också i Östansjö och nu, i Pålsboda.

– Ja det är premiär här, sa Gunnar Svedlund, kassör i föreningen som sålde biljetter.

Föreningens syfte är att ordna föreställningar som riksteatern sätter upp. 

– Det är en ideell förening som är en del av riksteatern. Tanken är ju att ordna teater lokalt och så att säga föra teatern lite närmare folket fortsatte han.

Blev fullt

Från Folkets hus i Pålsbodas sida var förväntningarna lite dämpade inför föreställningen.

– Det här ju helt nytt här. Det har tydligen bara förköpts 4 biljetter. Vi har ställt upp 40 stolar. Det ska ha spelats teater  en gång tidigare, någon gång för länge sedan. Den gången blev det visst ingen fortsättning, sa föreningens ordförande, Börje Gustafsson.

Men så började folk strömma till. Det blev till att ta fram fler stolar och ännu lite fler. Folk kom från Pålsboda, Sköllersta och Hjortkvarn.

– Klart man vill se teater i Pålsboda, det måste vara första gången det erbjuds, sa Yvonne Gustavsson från Hjortkvarn.

Conny och Berit Larsson kom från Hjortkvarn för att se teater i Pålsboda.

Till sist hade närmare ett sextiotal teaterklädda bänkat sig i det det gamla kommunalhusets stora sal, fullt hus. Ett problem blev att se från raderna längst bak. Det löste man genom att helt enkelt stapla fler stolar på varandra.

Föreställningen är en svart komedi som utspelar sig i hemma hos Maud, som bor i en husvagn uppställd i en så kallad trailerpark någonstans i USA. Hon har hittat en gräslig tavla på ett loppis, som möjligen skulle kunna vara en okänd målning av konstnären Jackson Pollock. Hon bjuder hem en konstexpert från New York, som bland annat angrips av grannens hundar.

Publiken sitter nära scenen. Lasse Forss inleder med att be folk flytta stolarna ännu närmare.

– Det blir mer intimt så, sa han.

Gymmet viktig verksamhet

Folkets hus i Pålsboda är inhyst i det som en gång var Sköllersta kommuns kommunalhus. ett mycket stort hus för en liten förening. Föreningen har också en  av få kvarvarande folkparker, Pålsboda folkets park. 

– Ja, det är ett stort och dragigt hus, bra att det varit en varm vinter säger Börje Gustafsson.

Föreningen hyr ut lokaler, men har också en del egna aktiviteter. Barndiscon och loppis exempelvis.

– Det som blivit vår största verksamhet är vårt gym. Två våningar i huset är inredda som gym. Vi har över 300 personer som löst gymkort.

Överhuvudtaget gillar Pålsbodaborna motion.

– Det vi absolut oftast hyr ut stora salen till är olika motionsevenemang, som exempelvis Zumba, avslutar börje Gustafsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-02-29 17:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.