Fritidsgård i Pålsboda –
en svår nöt att knäcka
Moderaterna i Hallsberg har motionerat om att kommunen borde inrätta en fritidsgård i Pålsboda.
– Det är i och för sig roligt att det finns engagemang i frågan, men lite slår man in öppna dörrar. Det man föreslår i motionen är ju redan beslutat och vi jobbar för fullt med frågan, säger Ola Ström, (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
I sin motion kräver Moderaterna att kommunen undersöker möjligheten att använda befintliga byggnader i Pålsboda som kan anpassas till fritidsgårdsverksamhet, exempelvis skolor, tidigare bibliotek eller tomma kommersiella fastigheter. Man kräver också att kommunen genomför en workshop och har ett samråd med Pålsbodas invånare, särskilt ungdomar, för att få inspel om vad de önskar se i en fritidsgård och hur de skulle vilja att den utformas. Moderaterna anser också att Hallsbergs kommun borde ställa sig positiva i det fall ett tillfälligt bygglov behöver sökas för att tillskapa ändamålsenliga lokaler för en fritidsgård.
– Men det arbetet är ju redan i full gång. Det vet Moderaterna, mycket väl. De vet också varför det tagit tid, säger Ola Ström (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden.
Har undersökt 19 lokaler
En ny fritidsgård i Pålsboda var ett vallöfte från Socialdemokraterna. Det blev sedan en del av den plattform man kom överens om med samarbetspartierna Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna.
– Pengarna är ju avsatta. Vi har till och med en person anställd som ska jobba på en framtida fritidsgård i Pålsboda, fortsätter Ström.
Men varför har då frågan hamnat i långbänk?
– Det handlar om lokaler och det handlar om byråkrati, regler. Jag har undersökt 19 lokaler. och varit i kontakt med de som äger lokalerna, eller driver verksamhet i dem. Det mesta har fallit av olika skäl. Exempelvis Pingstförsamlingen, Svenska kyrkan och Folkets hus har sagt nej, säger Anders Wiiand, Fritidschef i Hallsbergs kommun.
– Ett samarbete med en förening hade varit bra, men man har förklarat att man inte riktigt kan hantera det och att man redan har fullt i lokalerna.
– De har helt enkelt inte möjlighet att inhysa en fritidsgård. Vi har också kollat andra lokaler, bland annat den lokal som ”gubbdagis" använder, läkarvillan vid vårdcentralen, för att bara nämna något. När det gäller gubbdagis kommer den lokalen inte godkännas enligt gällande föreskrifter när det gäller buller. Läkarvillan skulle kräva miljoninvesteringar för att fungera som fritidsgård, fortsätter Anders Wiiand
Skolan inte ett alternativ
Även skolans lokaler har varit uppe till diskussion.
– Ja. Skolan har inte riktigt heller möjlighet att inhysa en fritidsgård. Det är väldigt stor skillnad på verksamhet. Många drar skolans fritids och en fritidsgård över samma kam, Fritids är ju en förlängning av skolan, med registrerade elever och vårdnadshavare. En fritidsgård är en öppen verksamhet, där vi inte registrerar deltagare. En annan aspekt är att vi på en fritidsgård ofta vänder oss till de ungdomar, barn, som kanske inte tycker skolan är någon favoritplats och som av olika skäl inte är engagerade i någon förening.
Källarlokal på Torggatan
Men det finns en lösning som verkar rimligare än andra.
– Vi för långtgående förhandlingar med Hallbo och deras fastighetschef Rikard Bergström. Det finns en källarlokal på Torggatan som skulle passa. Den har varit lokal för hyresgästföreningen. Det måste dock göras en hel del förändringar för att få till en ändring av detaljplanen enligt de lagar som finns. Bland annat krävs det att vi byter fönster för att säkerställa utrymningsvägar, tillgänglighetsanpassar och ordnar tillstånd för ett enklare kök för att kunna servera mellanmål.
Allt det går att ordna, med en rimlig hyreshöjning. Det finns dock ett stort men även där, menar Anders Wiiand.
Matsalen blir tom
– Ja, det finns fler delar i det här, dels den kortsiktiga aspekten, dels den långsiktiga. Vi vill ju igång snabbt, men samtidigt är det förändringar på gång som tar några år, men som kan ändra bilden, fortsätter Wiiand.
Det finns ju redan ett beslut att slå ihop köken på äldreboendet Sköllergården och Folkasboskolan och bygga en ny matsal för skolelever, invid Sköllergården.
– Dessutom finns ju idéer, planer, som kanske leder till att det blir en helt ny idrottshall i Pålsboda. Då skulle ju en perfekt placering för en fritidsgård vara den gamla matsalen och köket. Men allt det ligger ju i alla fall ett par år framåt i tiden. Frågan är ju då hur stora investeringar som är rimligt att göra i en tillfällig lokal på annan plats.
– Men som det ser ut känns det ändå som rimliga kostnader att anpassa lokalen på Torggatan. Det kan exempelvis gå att få en tillfällig dispens i detaljplanen för tillgänglighetsanpassning, menar Anders Wiiand
Inga löften
Något löfte om när en fritidsgård i Pålsboda kan öppna vill varken Ola Ström eller Anders Wiiand ge.
– Men vi jobbar på med frågan. En förhoppning är att vi får till en lösning under nästa år.
– En positiv sak som inte berör Pålsboda, utan vår fritidsgård Kuben i Hallsberg är att det integrationsprojekt, som utgjort större delen av verksamheten nu är förlängt.
Annars hade vi i princip inte haft någon finansiering för Kuben efter nyår. Projektet är förlängt i två år. Pengarna kommer från Sociala investeringsfonden, en kommunal fond.
Richard Bergström, fastighetschef på Hallbo, som alltså förhandlar med kommunen om att hyra ut lokaler till en fritidsgård är också moderat fritidspolitiker och har faktiskt skrivit under motionen, där man anser att kommunen borde underlätta tillfälliga bygglov och dispenser för tillgänglighetsanpassning.