Gå till innehåll
Hallsberg

Sydnärkehallen har drabbats av mycket skadegörelse senaste tiden. Foto: Anders Björk

Fritidschef upprörd över kraftig skadegörelse

Publicerad: 16 November 2023 15:56

Den senaste tiden har Sydnärkehallen varit drabbad av kraftig skadegörelse. Stora pengar har fått läggas på reparationer. - Detta är ett allvarligt problem som drabbar Hallsbergs skattebetalare, säger fritidschefen Anders Wiiand.

Anders Wiiand är fritidschef hos Hallsbergs kommun. 

En upprörd sådan, just nu alla fall. 

-Efter att skolterminen drog igång har vi sett en kraftigt ökad skadegörelse i Sydnärkehallen. Det har verkligen eskalerat. Framförallt förra veckan var det väldigt mycket, säger Anders Wiiand. 

“Det handlar om sabotage”

Den skadegörelse han hänvisar till ska bland annat handla om sönderslagna dörrar, förstörda väggar och toaletter, klotter och att saker rivs loss. Wiiand vill inte kalla det skadegörelse utan sabotage. 

-Efter att vi klargjort vilken aktör som haft hyrestid för hallen under skadegörelsen har vi skickat faktura dit. Vi ska ha en träff imorgon med de inblandade. Detta måste få ett stopp nu, påtalar Wiiand. 

Utan att gå in på exakta siffror så fastslår Wiiand att det är väldigt stora pengar som fått läggas ut, helt i onödan. De som drabbas i slutändan av skadegörelsen är boende i Hallsbergs kommun. 

-Det är ett allvarligt problem som drabbar skattebetalarna i kommunen. 

Vill individen åläggs ansvar

Vet ni varför det varit sån skadegörelse?

-Nej, jag kan absolut inte förstå varför. Men att konstatera att det tilltagit ordentligt kan vi göra. Vi har identifierat orsaker till problemen och har förslag på åtgärder. Vi har kallat inblandade till ett möte, säger Wiiand. 

Till mötet (som hölls idag torsdag) medverkade representanter från Alléskolan, Transtensskolan, fastighetsavdelningen och städavdelningen för Sydnärkehallen och såklart även Anders Wiiand. 

-Det handlar inte bara om förstörelse inne i hallen. Även våra gräsplaner utanför hallen har körts sönder tre gånger med fordon efter sommarlovet, det tar tid och kostar pengar att reparera. 

Förutom att hitta lösningar på mötet önskar Anders Wiiand en sak till. 

-Jag vill få alla inblandade att förstå allvaret i det här och sen hoppas jag att de individer som förstört åläggs ansvar för det. Istället för att deras skola bara betalar in fakturan, avslutar Anders Wiiand. 

Förening märker av förstörelse

En av de föreningar som ofta bedriver verksamhet i Sydnärkehallen är IFK Hallsberg Hockey. Enligt Wiiand har dock de inget att göra med skadegörelsen. Men även föreningen har märkt av den. 

-Det jag hört från våra lag är att när de kommer in i omklädningsrummet före träningar är det soptunnor som tömts ut på allt innehåll och gjort att det ser ut som ett bombnedslag, säger ordförande Leif Gustavsson. 

Leif Gustavsson är ordförande hos IFK Hallsberg Hockey. Foto: Anders Björk

En stor del av skadegörelsen hänger ihop med tider som Transtensskolan haft bokade. Rektor på Transtensskolan är sedan april i år Stephan Wanström. 

-Jag är medveten om att det varit mycket skadegörelse. Men ej närmare än så, säger Wanström. 

Han påtalar att om skolan får reda på att det varit skadegörelse vid deras hyrda tider så undersöker man hur den tillkommit, “om någon begått det med berått mod ska denne bli ersättningsskyldig”, påtalar Wanström.

“Inte bara sätta på plåster”

Enligt Wanström ska inte Transtensskolan mottagit många fakturor för skadegörelse i hallen. 

-Det är före min tid i så fall, och jag började i april. 

Men det har uppenbarligen varit väldigt mycket skadegörelse i Sydnärkehallen senaste tiden kopplade till när ni haft lektionstid. Vad säger du om det?

-Jag tänker så här. Vi vill bota det som inte är bra, det handlar inte om att bara sätta på ett plåster för stunden. Skadegörelse är ett tecken på frustration och symptom på nånting. 

-Anledningen till det kan bero på allt från situation i hemmiljön, i skolan, eller tusen andra orsaker. Det är något alla fall som inte funkar som det ska. När vi fått reda på vad det är så agerar vi. 

“Ett jättebra möte”

Wanström vill heller inte att hela skolan svartmålas. 

-Nästintill alla våra elever vill inte ha det på det sättet och meddelar någon vuxen om vad som försiggår om de upptäcker fel.

Under torsdagen hölls alltså ett möte för att förbättra situationen. 

-Det var ett jättebra möte. Vi är alla överens om att vi måste samverka för att hjälpas åt och bygga upp starka nätverk, avslutar Stephan Wanström.

Annons

hallsberg