Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Stor friidrottsgala i Hallsberg på lördag

Tävlingsledarna Börje Nordin och Gunnar Johansson har anledning att vara nöjda. 700 starter på lördag. Foto: Henrik ÖstenssonTävlingsledarna Börje Nordin och Gunnar Johansson har anledning att vara nöjda. 700 starter på lördag. Foto: Henrik Östensson

Till helgen blir det stor friidrottsgala i Hallsberg. Det är Stocksätters IF och Åsbro GOIF som tillsammans ordnar Närkespelen på Transtensvallen, intill Alléhallen.
– Jag tror man kan tala om uppdämt behov efter pandemin. 700 starter för nästan 300 tävlande är nog rekord, menar Börje Nordin från Åsbro GOIF.

Sist tävlingen ordnades, 2019, var det bara 400 starter, ett rekord då.

Närkespelen har funnits i några år, från början kallades tävlingen Stocksätersspelen, men eftersom det sedan många år är ett samarbete mellan de två föreningarna kallas det hela Närkespelen. Samarbetet mellan föreningarna omfattar fler tävlingar. Ett sätt att helt enkelt orka med att bemanna stora tävlingar med funktionärer.

Förra året var tävlingen, som så mycket annat inställd.

– Vi var väl lite oroliga för att folk skulle hitta tillbaka. Men vi har fått säga nej till tävlande. Det får inte bli för många tävlande under samma dag. I en sådan här stor tävling, där många deltar, måste man följa tidsschemat.

Helt naturligt tävlas det i flera grenar parallellt.

– Krävs ju att det klaffar då. Många tävlande vill ju delta i flera grenar. Rubbas schemat kan ju det innebära att tävlingar i olika grenar krockar.

Många grenar

Det kommer bli häcklöpning. Det blir också sprintlöpning 60, 80 och 100 meter samt rundbanelopp på 400, 600, 800 och 3 000 meter. Man kommer även tävla i distansen en engelsk mil.

– Där kan vi med lite tur få se ett världsrekord. Veteranen Håkan Eriksson, Malung, hoppas nämligen slå rekord för män över 60, fortsätter Börje Nordin.

Det blir också längdhopp, höjdhopp, stavhopp, kulstötning och diskus.

– Däremot tävlar vi inte i släggkastning. Vi har helt enkelt ingen bra bana för det. Synd. Det är en friidrottsgren som växer.

– Vi har tävlande egentligen från 9 år och upp till veteranklasserna, över 60. Flest aktiva återfinns dock i åldrarna 9 till 20. Någonstans runt två tredjedelar kommer från länet, men vi har tävlande från hela landet.

Anmälningstiden gick ut i söndags.

– Vi har fått många samtal och mail sedan dess. I vissa grenar har vi kunnat stoppa in fler. Men i stort slog vi stopp i söndags. Det är naturligtvis roligt med så stort intresse, även om vi skulle vilja ta emot fler om vi kunde.

Många funktionärer

En så pass stor friidrottstävling kräver en rejäl ideell insats från föreningarna.

– Arbetet börjar väl egentligen när vi gör anmälan ett år innan. Sedan är vi en mindre grupp som planerar. Arbetet intensifieras sedan vi fått reda på hur många anmälda det blivit. Den stora insatsen kommer på lördag. Det går åt massor med funktionärer. Bara två längdhopps-stationer kräver kanske 15 funktionärer, berättar Gunnar Johansson från Stocksäters IF:

– Totalt kommer vi nog vara en bit över 50 funktionärer som jobbar. Allt från tävlingsfunktionärer till de som lagar mat och kokar kaffe. För många blir det en stressig lördag. Vi brukar skoja och säga att man får stå med en korv i en handen och ett måttband i den andra om man vill hinna äta.

Någon gång under sommaren började det bli klart att man skulle kunna hålla tävlingen, då restriktionerna lättade.

Viktigt för ekonomin

Tävlingarna är viktiga för föreningarna, inte minst ur ekonomisk synpunkt.

– Så är det. De är delvis avgörande för vår ekonomi. Vi säljer ju hamburgare, kaffe och liknande. Det är viktigt, inte minst för trivseln, men det är på startavgifterna vi tjänar våra pengar. Här har det ju blivit en del problem under pandemin. 

Stocksäter IF har tvingats ställa in fyra stora tävlingar. 

– På det har vi tappat ungefär en halv miljon i intäkter netto. Då har vi ändå räknat in det extra pandemistöd vi fått från staten, tappet i intäkter totalt var större.  Men vi har ju också haft mindre kostnader. Inga startavgifter för aktiva, inga kostnader för att ordna tävlingar. 

Men totalt innebär ändå pandemins efterverkningar att vi fick ett minusresultat i föreningen. 

– Det är inget unikt. Det gäller alla föreningar. Det verkar bara vara fotbollen som gått bra under pandemin.

Första start nu på lördag sker klockan tio. 

– Sedan rullar det på under lördagen. För den som vill titta är det gratis inträde. Bara att komma. Men vi ser ju naturligtvis gärna att man köper sig en hamburgare och en kopp kaffe, säger avslutar Börje.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-16 8:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.