28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sydnärkes största förskola färdigbyggd

Jessica Bengtsson och Helena Finnman blir båda rektorer för Äppellunden i ett delat ledarskap. Foto: Anders BjörkJessica Bengtsson och Helena Finnman blir båda rektorer för Äppellunden i ett delat ledarskap. Foto: Anders Björk

Lite mer än ett år tog det att bygga förskolan Äppellunden. Men nu är den klar. Åtta avdelningar gör den till Sydnärkes största förskola. I augusti kommer Äppellunden att öppna.

I mitten av maj 2018 togs det första spadtaget för förskolan Äppellunden som skulle bli Hallsbergs största genom tiderna och även Sydnärkes största med sina åtta avdelningar och plats för 144 barn. 

Väntar med en avdelning

Nu står förskolan i stort sett klar och i veckan hade man öppet hus för föräldrar och deras barn som kommer att gå i förskolan. Det blir ett delat ledarskap mellan Jessica Bengtsson och Helena Finnman, som båda blir rektor.

Man börjar med 115 barn fördelat på 24 heltidstjänster. 

- Som det ser ut nu så startar vi med att öppna sju avdelningar, men jag tror att den åttonde avdelningen kommer att öppna under hösten, säger Helena Finnman, på plats.

En av de två matsalar som finns. Tillagningskök på plats finns också. 

Ansökningar från pedagoger har kommit främst från Hallsberg, men även Askersund, Kumla, Laxå och Örebro. "Vi trodde kanske det skulle vara större andel inom kommunen som sökte", säger Helena om fördelningen.

Bra samarbete med arkitekt

Hur tycker ni det blev här nu då, är det nåt ni saknar?

- Det blev fantastiskt. Som det känns saknas inget, enas duon om.

De säger sig haft ett bra samarbete med arkitekten Eva Jander som inte bara ska ha kört sin linje utan varit inlyssnande på Helena och Jessicas önskemål över hur lokalerna och gården ska se ut. 

Bygget ska till stor del vara anpassat efter barnen, i den mån att exempelvis tvättställ sitter lägre så att de kan tvätta sig själva och fönster sitter lägre så att de har möjlighet att se ut.

Delat ledarskap på en förskola i form av två rektorer är inte vanligt enligt Helena och Jessica. Och ett måste är ju då att man trivs med varandra.

- Jag skulle aldrig gå in i ett delat ledarskap med någon som jag vet att jag inte kommer bra överens med. Vi har jobbat ihop som arbetskamrater i fem år tidigare, berättar Helena.

Eget förslag om delat ledarskap

Det var faktiskt deras egen idé om att ha ett delat ledarskap och de fick gehör för att testa det hela när de hörde sig för med Fredrik Nordvall, förvaltningschef  hos Hallsbergs kommun.

 - Kommer vi med en bra ide är han alltid öppen för att ge oss svängrum att testa. Nyligen har vi varit i Södertälje på studiebesök där de också har delat ledarskap. Vi tog med oss delar därifrån, säger Helena.

En kommande elev skolan testar att lekplatsen håller måttet.

- Men vi vill även skapa vårt eget sätt, fyller Jessica i.

Åldern på barnen blir 1-5 år. Måndag 5 augusti öppnar man.

- Vissa kanske är skeptiska till att ha barnen på en så stor förskola med åtta avdelningar. Men den här är ju byggd på så sätt att det går att skapa det lilla i det stora, avslutar Jessica Bengtsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-06-29 12:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.