Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Snart försvinner de gamla plåtskjulen i Rala

Inom en snar framtid ska de nedgångna arbetsbodarna flyttas, lovar Train Alliance. Foto: Henrik ÖstenssonInom en snar framtid ska de nedgångna arbetsbodarna flyttas, lovar Train Alliance. Foto: Henrik Östensson

Nu ska de förfallna arbetsbodarna i Ralaområdet bort, lovar ägaren Train Alliance Sweden AB. Containerbyggnaderna har stått oanvända allt sedan de ställdes dit på slätten för cirka tio år sedan.

- Vi håller på att ta in offerter för att få bort dessa, därefter väljer vi leverantör för uppdraget, uppger Joakim Weijmer, VD för Train Alliance, i en skriftlig kommentar. 

Sammanlagt finns ett sjuttiotal sammanlänkade containerbodar som stått och förfallit i många år. Inte ett fönster är helt, och platsen liknar idag mest skrotupplag. Spår av tillfälliga gäster finns; madrasser och en utegrill.

Uthyrning

Ett försök att hyra ut bodarna gjordes 2014 för asylsökande, men av detta blev inget. 

Från början var husen tänkta som arbetsbodar och projekteringskontor för Train Alliance planerade storsatsningar i Hallsberg. Vid tiden kring 2011-2012 var planen att inrätta ett storskaligt center för underhåll av järnvägsmateriel på orten, och då behövdes utrymmen för byggkontor och förvaring. Av olika skäl sköts planerna på framtiden. 2018 invigde Train Alliance en underhållsverkstad för svarvning av lok- och vagnshjul, men inte heller då kom arbetsbodarna till användning.  

Inte haft någon funktion

- Detaljplanen överklagades och vi lät istället lät underleverantören etablera sina egna bodar i anslutning till bygget av svarven, så det har inte haft någon funktion, berättar Weijmer. 

Hur stor var företagets kostnad för bodarna?

- Jag har inga uppgifter om det, då det beslutades innan jag hade ansvar. Men bodarna var begagnade redan när de kom på plats.

Närmast ska Train Alliance bygga och förvalta en underhållsverkstad i Rala som järnvägsentreprenören Infranord kommer att hyra, som Sydnärkenytt tidigare berättat om.  

Anläggningen beräknas stå klar i slutet av 2022. Enligt Joakim Weijmer kommer bygget att starta omgående: 

Blir lagringsplats

Eftersom Rala har en färdig detaljplan inklusive all infrastruktur kan tidsplanen hållas. 

Där de gamla containerhusen står idag kommer framöver att användas av Train Alliance som en egen lagringsplats. Det blir ett inhägnat område med grusad yta, utan byggnader. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-13 18:50
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.