Gå till innehåll
Hallsberg / Kultur
En äldre man som bär hatt och glasögon lutar sig mot ett träbord med en jordglob och vetenskapliga instrument, utomhus nära ett rustikt staket och träd.

August Mattson när det begav sig. Han hade ett stort intresse för astronomi. Foto: Örebro läns museum.

Visar film och berättar om särskild ensling

Publicerad: 7 April 2025 17:37

Söndag 13 april kl. 15 blir det filmvisning och föreläsning på Sandviksbaden. Det är filmskaparna Anders Gustafsson och Alf Fransson som gästar Sandviksbadens vänner för att berätta om och visa utdrag ur filmen ”Gallikultören” som handlar om August Mattson, även känd som ”Enslingen på Bockön.”

August Mattson var namnet på den man som under större delen av sitt liv levde ensam, fast ändå i sällskap av sina höns och getter, på Bockön i Tisaren. En livsstil som kom att belöna honom med smeknamnet ”Enslingen på Bockön.”


Intelligent redan som barn


Mattson var från början från Hala i Bro socken, en bit utanför Lysekil. Han beskrivs ha varit ett intelligent barn, något som visade sig redan tidigt i åldern, och lvar bland annat en jäkel på att lära sig främmande språk.

Prästen i socknen önskade att August skulle gå på folkskollärarseminariet i Göteborg men detta satte en knaper ekonomi stopp för. August tog istället ett jobb som bokhållare, det vill säga redovisningsekonom, inom stenindustrin på Malmön. Det var dock inte det enda yrket han ägnade sig åt, han ansågs vara duktig på mycket och hade flera arbeten.

Det spekuleras i att han efter en misslyckad uppvaktning av en kvinna, där kvinnans föräldrar inte ansåg August vara passande nog, flyttade till Falköping och startade en skosvärtefabrik. Dessvärre gick fabriken med minus och Mattson drog vidare till Åsbro, där han blev bokhållare på Åsbrohammars spikfabrik.

Skrev mycket och ofta

Det var efter ett tiotal år i området som August flyttade till Bockön i Tisaren. Här skulle han ägna sig åt sitt stora intresse i livet, nämligen astronomi och djurskötsel. Ön ska han ha hyrt för fem kronor om året och där blev han sedermera kvar i 20 år. Tiden på ön dokumenterade August i skrift, minnen som finns kvar än idag.  

Bland hans noteringar fanns texter som berörde astronomi, men han uppfann även en räddningsbåt och upprättade en ny tidsordning. Mattson skrev även dikter och trosbekännelser, samt brevväxlade med den franska vetenskapsakademin. 

En äldre man med skägg och hatt sitter på en fällstol vid en sjö och håller i en pinne. Bakgrunden visar träd och gräs, och texten ovan nämner en film om

Från filmen "Gallikultören - Enslingen på Bockön." Foto: Jörgen Geschwindt.

Dog utfattig

August var en entusiastisk hönsodlare, en så kallad gallikultör (därav namnet på filmen om honom,) och tog sig även an utmaningen att operera de höns som föll sjuka. Äggen som hönorna producerade märktes upp med datum och hönans namn, varefter de såldes i trakten och så långt bort som i Stockholm. Där hade Mattson hjälp av banvaktarfruar, som åkte tåg till Stockholm och tog med sig äggen för att sälja i huvudstaden.

När August till slut lämnade Bockön kom han att sluta sina år i Skogaholm. Han fortsatte att skriva, ofta dikter, inte minst till sin gamla kärlek från ungdomen som han inte kunde glömma. Med tiden hade han kommit att bli något utav en rikskändis och man startade en insamling för att få in pengar till en renovering på hans hus. Ändock slutade hans liv i fattigdom och Mattson fick dessvärre ge sig ut på tiggarstråt. Han dog som fattighjon år 1928.

Spelade in dramadokumentär

August Mattsons fascinerande livshistoria blev film under 2016 när ett gäng entusiaster, med Anders Gustafsson och Alf Fransson i spetsen, bestämde sig för att lyfta denna anmärkningsvärda särling. Inspelningen skedde på ett dussintal platser i länet och är en slags dramadokumentär, där Mattson gestaltas av Sven-Olof Gustavsson.

– Vi fick idéen av Tomas Sandberg, det lät så intressant när han snackade om det här, så jag frågade Anders om han ville vara med och filma det hela, sa Alf Fransson i en intervju i en filmad intervju i Sydnärkenytt 2016.

– Det är intressant att bevara historien om de här udda personerna, menade Anders Gustafsson i samma intervju.

Kommande film

Filmvisningen och föreläsningen på söndag 13 april pågår mellan kl. 15-17. Förutom att prata om August Mattson, så kommer man även att diskutera en kommande film och ”Harta,” Nils Hartman, som bodde vid Tisarbaden. Conny Sandberg, som är engagerad i hembygdsrörelsen och som också var med under inspelningen av ”Gallikultören,” medverkar även han. 

Det finns också tid för samtal om stort och smått kring Tisaren. Fri entré och fika till självkostnadspris. Arrangörer är Sandviksbadens vänner.

Källa: Alf Fransson, “Enslingen på Bockön.”
https://www.hembygd.se/lerback/enslingen-pa-bockon

Här kan man läsa mer om August Mattson och hans intresse för astronomi:
https://amatorastronomi.wordpress.com/2014/07/24/gubben-mattson/

Annons

hallsberg