Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
25 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Fick p-böter när
han drog skidspår
åt Hallsbergs invånare

 Mikael Pihel brukar dra skidspår med skoter åt Hallsbergsborna Mikael Pihel brukar dra skidspår med skoter åt Hallsbergsborna

Eldsjälen Mikael Pihel har på ideell basis dragit upp skidspår i Stocksätter i norra Hallsberg i många år. Men när senast han återvände till bilen för att lasta skotern på kärran hade han fått parkeringsböter på 800 kronor. Efter flera försök att reda upp saken med kommunen har Mikael fortfarande inte fått något svar som löser hans problem, trots att tio tjänstemän har varit inkopplade. Så nu är det slut-spårat, meddelar han.

Under veckan som gått har det åter funnits lite snö i Hallsberg. Folk är sugna på att åka skidor, och som vanligt dyker frågan snabbt upp på facebook om det är spårat i Stocksätter.

Svaret från Mikael Pihel är minst sagt förvånande, och har gjort folk upprörda:

– Nej, det finns inga skoterdragna skidspår på elljusspåret i Stocksätter. Och det kommer inte bli det i närtid heller, oavsett hur mycket snö det kommer, säger han.

Det ska mycket till att en eldsjäl som ”Skotermicke”, som han kallas, ger upp. Men efter en lång tröstlös korrespondens med Hallsbergs kommun, i den mån han fått svar alls, ser han ingen annan råd.

– Det är synd om dem som vill åka skidor. Stocksätter är ett väldigt bra och uppskattat elljusspår. Men kommunen har inte visat något större intresse av att hjälpa till att lösa det här, säger Mikael.

Mikael Pihel Mikael Pihel
Krävs mycket utrustning

OK Tisaren har i åratal haft en överenskommelse med kommunen gällande dragning av skidspår i Hallsbergs tätort. Mikael Pihel är utsedd av klubben till spåransvarig. Skotern och släpkärran som används tillhör kommunen.

Till själva spårdragningen och för att ploga ihop snö till spårbädden har Mikael fått låna utrustning av en hygglig arbetsgivare.

Det var den 5 januari i år, vid senaste rejäla snöfallet, som kommunen plötsligt ändrade förutsättningarna för Mikael att kunna dra skidspår i Stocksätter.

Det har gått till så att Mikael drar dit snöskotern i kommunens släp med sin privata bil. Oftast spårar han mycket tidigt på dagen, eller väldigt sent.

– Jag behöver kunna parkera på planmark, eller i en nedförsbacke, på samma sida som elljusspåret. Då kan jag få av skotern.

Fick p-bot på 800 kronor

De alternativ som Mikael har använt är att stå antingen på cykelvägen vid Stocksätterskolan, eller på Kårstahultsgatan mot körriktningen i höjd mellan Granstigen och Videstigen. 

– Båda alternativen är felaktiga. Men jag har upplevt att det ändå har gått bra med bibehållen trafiksäkerhet.

I själva verket har det fungerat i flera år – fram tills den 5 januari då Mikael fick 800 kronor i parkeringsanmärkning. Medan han rent ideellt drog upp skidspår åt kommunens invånare.

Hur kunde du ha gjort annars?

– Jag kunde ha baxat av skotern, och sedan åkt och parkerat bilen med kärran någon annanstans. Men jag använder också olika utrustning under spårandet, som ska hämtas och bytas. Det blir ganska omständligt då.

En annan sak är att när det snöar så vill folk ha skidspår överallt så fort som möjligt, förklarar Mikael.

– Det finns inte utrymme riktigt till fler moment. Jag måste sova någon gång också, och jobba, säger han.

Redan dagen efter händelsen vände sig Mikael till Hallsbergs kommun.

Bad om parkerings-tillstånd

I ett mejl bad han att få information om hur och var han ska parkera med personbil och släp för att kunna tillverka skidspår på elljusspåret i Stocksätter. 

– Mitt förslag var att jag skulle få något slags tillstånd att köra och parkera på de två platserna jag dittills hade använt.

 Mikael undrade också om de inte kunde riva p-boten. Han hade ju ändå jobbat i kommunens tjänst, menar han.

Svaret dröjde, och Mikael mejlade på nytt och bad om en reaktion. I det läget började Mikaels frågor skickas runt till flera tjänstemän på kommunen. 

Efter nästan en månad kom följande besked från Catrin Hallberg, trafikhandläggare vid Hallsbergs kommun:

”Inga fordon kan få tillstånd att bryta mot lagstadgade trafikregler. Felfärdriktning, terräng och gång- och cykelbanor mm är lagstadgade.

Parkeringsanmärkningen kan inte undanröjas eller makuleras, endast överklagas till polismyndigheten ifall fordonsägaren anser att parkeringsvaktens bedömning är felaktig.”

”Får klara oss utan skidspår”

Det ledde till att tillförordnade fritidschefen svarade Mikael att ”vi får helt enkelt klara oss utan skidspår i Stocksätters motionsspår i år då parkeringssituationen inte kan lösas”.

Mikael tog sitt straff och betalade in de 800 kronorna, och ärendet stannade av, som han säger. Fram tills denna vecka, när det kom snö igen.

Då vände sig Mikael åter till kommunen och undrade vem han där ska hänvisa till, när han får frågan varför han inte spårar i Stocksätter.

På det fick han inte heller något svar från kommunen. Därför lade han själv ut en kort förklaring öppet på facebook när skidåkarna började undra. Det kan vara så att det tar skruv i kommunhuset.

– Jag vill ha en långsiktig lösning på det här problemet, på papper, om det ska dras några spår i Stocksätter igen, säger Mikael.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-03-13 8:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla