Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Få samtal hittills från ensamma äldre

Birgit Tannerstad, Magnus Andersson kommunalråd, Ann Larsson, Ann Andersson och Lasse Törnkvist. Arkivfoto: LG MånzonBirgit Tannerstad, Magnus Andersson kommunalråd, Ann Larsson, Ann Andersson och Lasse Törnkvist. Arkivfoto: LG Månzon

För ett par veckor sedan fick alla över 75 år i Hallsberg ett utskick med budskapet: Känner du dig ensam och behöver någon att prata med? Ännu har bara ett par samtal kommit till volontärerna.

- Jag har hittills haft två samtal, men samtidigt har väl det här inte riktigt hunnit sätta sig än, säger Lasse Törnkvist, SPF Seniorerna, en av organisationerna som deltar.

Fyra organisationer är med i projektet: PRO, SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna samt Studieförbundet Vuxenskolan. Projektet backas upp av Hallsbergs kommun som stöttar och står för utskicket till seniorerna.

Samtliga seniorer över 75

Tanken är att den som känner sig ensam ska kunna ringa någon av kontaktpersonerna. Telefonnumren står med i foldern ”Tillsammans bryter vi ofrivillig ensamhet” som för en dryg vecka sedan skickades ut till samtliga 1 600 seniorer över 75 år, i kommunen. (Yngre personer kan också höra av sig även om ”gränsen” satts till över 75 år).

- Foldern har ju precis skickats ut, så det tar väl lite tid innan alla känner till att det här finns, säger Tuula Lundberg från Vuxenskolan, som inte fått något samtal ännu.

Idén är god, säger sig alla tycka.

Få samtal trots pandemin

Men trots pandemin där många äldre tvingas till ofrivillig ensamhet och social distansering är det få som hitintills använt sig av möjligheten att prata av sig lite.

- Men det behöver lite mer tid, och kanske det är så att människor avvaktar lite till en början. Men jag tror att det här kan ge ringar på vattnet – för ensamheten är utbredd och så nalkas ju julhelgen också, säger Lasse Törnkvist.

Lasse kommer att kunna nås även under julhelgen.

- Jag är tillgänglig i stort sett hela dygnet, ja i alla fall fram till klockan nio.

Birgit Tannerstad som representerar PRO säger samma sak.

- Jag är hemma och kommer att vara anträffbar. Svarar jag inte är det tillfälligt och då går det bra att återkomma eller så ringer jag upp.

Finns en äldrelinje hos kommunen

Hallsbergs kommun har själva en äldrelinje som erbjuder medmänskligt stöd. Den går att ringa vardagar mellan 8 och 15.

- Förra veckan hade vi fyra samtal. Många ringer och undrar vad linjen är till för, vad vi kan hjälpa till med, säger Carina Nordin som har hand om den kontakten.

Och jo, linjen kan ge praktiska råd vart man ska vända sig i frågor om hemtjänst och liknande. Men samtalen handlar även om ensamhet.

- Det finns mycket tankar kring det, och det jag kan ställa upp med är att lyssna.

“Helger ökar behovet”

Det finns alltså flera möjligheter till den här sortens kontakter.

En sak verkar alla vara överens om – att många i dagens samhälle upplever ensamheten som ett obehag, speciellt nu i coronatiderna.

- Jag skulle önska att ännu fler hörde av sig, säger Carina Nordin på kommunen.

- Behovet av kontakt kommer att öka nu i de stundande helgerna, säger Lasse Törnkvist från SPF Seniorerna.

FAKTA

• För att få kontakt ringer man någon hos en av de deltagande organisationerna.

• Om personen man sökt inte kan svara går det att lämna röstmeddelande för att sedan bli uppringd.

• Alla organisationer har tystnadsplikt och för inte något vidare till annan.

Följande organisationer deltar, och här är telefonnummer om någon vill ha kontakt:

PRO: kontaktperson Birgit Tannerstad, 070-359 01 75, birgit.tannerstad@hotmail.com

SKPF Pensionärerna: Ann Larsson, 073-912 56 68

SPF Seniorerna: Lasse Törnkvist, 070-544 87 75, saxen.lasse@yahoo.se

Studieförbundet Vuxenskolan: Tuula Lundberg, 070- 855 39 02 tuula.lundberg@sv.se

Hallsbergs kommun har även det man kallar ”Äldrelinjen” som erbjuder mänskligt stöd, antingen om det handlar frågor kring Coronaviruset eller något annat. Kanske bara prata med någon en stund. Numret är 0582- 68 60 48, vardagar mellan 8 – 15. Uppringning erbjuds om de inte kan svara med en gång.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-11-30 12:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.