Gå till innehåll
Hallsberg / Teater
En kvinna som ler mot kameran, sittande inomhus, klädd i en blå blus och ett halsband.

Ikväll kommer hon till Stinsen i Hallsberg för att sjunga Edith Piafs sånger. Karin Grönberg har spelat föreställningen "Piaf och jag" i 14 år. Foto: Henrik Östensson

"Det är svårt att inte bli betagen av Edith Piaf"

Publicerad: 12 April 2024 14:14

Ikväll kommer Edith Piaf till Hotel Stinsen i Hallsberg. I alla fall nästan. Det är skådespelerskan och sångerskan Karin Grönberg som framför sin egen kritikerrosade föreställning, Piaf och Jag. Hon går på scenen i Stinsens källare klockan 19.00, komplett med svart klänning och lockigt hår.

Karin själv är 32 år. Hon skrev och producerade föreställningen redan när hon var 18 år och har sedan spelat den, i princip utan avbrott.

– Jag började nog jobba med den när var 16 år. Jag hade då redan varit betagen, för att inte säga besatt av Edith Piaf länge, det är svårt att inte bli det, menar Karin.

Föreställningen har utvecklats och förändrats i takt med att Karin själv mognat och skaffat sig livserfarenheter.

Hon agerar själv på scenen, men har en pianist med sig.

– Det handlar dels om min egen relation till Edith, och dels berättar jag valda delar ur hennes liv. Och så sjunger jag. Jag framför Edith Piafs musik, på franska givetvis.

Frankrike ett andra hem

Hur blev du så betagen av Edith Piaf?

– Det började nog med pappa. Han tog med oss i familjen till Frankrike när jag var fem år. Sedan åkte vi dit varje sommar. Frankrike blev mitt andra hem, jag känner mig nog mer hemma där än här hemma egentligen. Då är det i någon mån oundvikligt att inte drabbas av Edith Piaf så småningom.

När jag på franska hördes hennes sång ”Nej, jag ångrar ingenting”. blev jag såld. Hur kunde den lilla människan ha en så stor röst.

Skapade föreställningen som artonåring

När Karin skapade sin föreställning om Edit Piaf hade hon velat stå på scenen länge redan.

– Men då var jag outbildad, jag var ju bara 18. Men jag har fortsatt spelat Piaf och Jag samtidigt som jag utbildat mig, både i scenkonst och musik.

Karin är också utbildad organist och jobbar ibland som kyrkomusiker.

Det var just utbildningen, musikhögskolan i Malmö som drog dit Karin.

– Ja, jag älskar staden, en kulturell stad, nära till havet och Danmark. Men jag är uppväxt utanför Västerås. Så jag passade på att besöka mina föräldrar igår när jag ändå befann mig lite närmare.

Agerar gärna ensam

Det har blivit så att Karin i princip alltid agerar ensam på scenen, tillsammans med en eller flera musiker.

– Det är inget helt aktivt val, det har nog mest blivit så. Jag trivs med det. Jag kan ju påverka föreställningen totalt. Men jag skulle gärna spela i en ensemble också.

Karin har skrivit och producerat ytterligare ett par föreställningar, En om Judy Garland och en där hon sjunger franska sånger efter andra artister, det som ibland kallas chansons, och berättar om sin relation till Frankrike.

– Men jag har hela tiden kommit tillbaka till ”Piaf och jag” jag vet inte hur många gånger jag spelat den, kanske 200. På allt från små scener till stora konserthus.

Ikväll blir det som sagt klubbscenen nere i Stinsens källare.

– Tror det passar bra, lite Piafs miljö på tiden det begav sig.

Bakom arrangemanget står Hallsbergs teaterförening. Det ska enligt Karin vara 70 biljetter sålda. Det finns platser kvar.

Ett brokigt liv

Piaf avled redan när hon var 47 år. Hon levde ett brokigt och varierande liv. När hennes pappa, som var gatuakrobat, blev inkallad som soldat i första världskriget klarade inte modern att ta hand om Edit. Hon hamnade hos sin farmor, som drev bordell. När fadern kom hem tog han sig an barnet och tog med henne ut på gatorna. Hon tröttnade och gav sig, med en kompis ut på gatorna för att sjunga. Då kom en man, som drev en cabaret, fram och plockade upp henne. Han hörde en talang. Mannen avled relativt snart under dramatiska former. Edith blev anklagad för att ha mördat honom.

– Det var passion och drama genom livet. Piaf bjöd på sig själv, men var nog  egentligen ett stort barn, menar Karin Grönberg.

Annons

hallsberg