
Bild från fjolprets Mälarmodulmöte i Pålsboda. Foto: Henrik Östensson
Efter fjolårets succé – stor modelljärnvägsträff i Pålsboda i morgon
I morgon kommer det åter igen köras modelltåg i gymnastiksalen på Folkasboskolan, i Pålsboda. Det är föreningen Mälarmodulmöten som upprepar fjolårets tågevenemang, men denna gång med en ännu större och länge tågbana.
– Förra året hade vi strax över 100 meter spår, i år blir det mer, säger Tomas Johansson från Pålsboda, som är med i föreningen.
Namnet, Mälarmodulmöten, ger en fingervisning i vad det handlar om. Medlemmarna ägnar sg åt en speciell typ av modelljärnvägsbyggande. De bygger moduler, delar av ett större miniatyrjärnvägslandskap. Sedan träffas de på möten, där de sammanfogar sina moduler till större landskap, med långa sammanhängande tågbanor. Det hela kopplas ihop elektriskt och styrs sedan elektroniskt. Föreningen sammanstrålar i Pålsboda redan i eftermiddag för att bygga upp det hela. I morgon kör man med tågen.
– Precis som förra året får allmänheten komma och titta på anläggningen och se när vi kör. Det blev rätt populärt i fjol. 150-200 personer besökte oss under dagen.
Gavlarna är nyckeln
Hemligheten i det hela bygger på en speciell standard, som i praktiken handlar om gavlarna, ändarna på modulerna.
De måste vara exakt likadana och ha hålen på rätta ställena. På det sättet kan delarna sammanfogas till en bana. Spåren måste också gå på exakt rätt position på modulen. Man kan bygga både med enkelspår eller dubbelspår. Sedan är det fritt fram att bygga vad man vill på modulen, landskap, en stor tågstation, eller en rangerbangård, eller varför inte ett banavsnitt ute i skogen.
Gavlarna måste alltså vara exakt lika. Det avgör hur breda modulerna får bli. Men hur långa modulerna är varierar.
– En vanlig längd är 1,5-3 meter. Men längre och kortare förekommer. en praktisk begränsning är ju att man ska kunna transportera det hela någorlunda enkelt.
Självklart är allt elektriskt förberett på modulerna så de enkelt kan koppas ihop. Det hela styrs sedan digitalt, med något man kallar dekodrar.
Vi frågade Thomas Johansson förra året, om det inte blir ett rätt spretigt modelljärnvägslandskap om alla bygger själva, hemma på kammaren?
– Jo, det är en del av charmen. Ofta har vi dock teman på träffarna. Nu i helgen blir det trafik på 2 000-talet. Tanken är då att landskap, byggnader, spår och tågen vi kör ska spegla hur det ser ut på 2 000-talet. Men ibland, på vissa träffar kan det vara 1960-talet, eller 1940-talet. I morgon blir det dock lite blandad kompott.
Visas bara i morgon
Vad kom det sig att ni valde att ha ett möte till i Pålsboda?
– Det är mitt fel, jag bor ju här. Men det fungerade också bra, rymlig lokal med gott om plats.
För allmänheten öppnar det hels klockan 10 i morgon. Sedan håller man öppet och kör med tågen fram till klockan 14.00. Sedan kommer föreningens medlemmar börja plocka ner det hela igen.