Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
06 December 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Polisanmäls för döda jakar

Rester efter ett av flera djur i en skogsdunge utanför gården.

- Det får inte se ut som det gjorde. Det finns risk för smittspridning. Vi kommer göra en polisanmälan.

Det uppger kommunens miljöchef Leif Welander för Sydnärkenytt efter att ännu fler döda jakar hittats vid en gård utanför Pålsboda.

Vid den oanmälda inspektionen i mitten av april deltog förutom Leif Welander representanter från Länsstyrelsen som hanterar djurskyddsärenden. Den obehagliga syn som mötte dem var en grop med resterna efter den besättning av jakar som funnits på gården.

Enligt Leif Welander kan det ha varit kroppar och skelett efter sju eller åtta djur som fanns i gropen.

Enligt uppgift till Länsstyrelsen ska kadavren i "dödsgropen" komma från djur som dukat under redan 2011. Antalet jakar på gården har från början varit ett tjugotal djur. Idag finns inga kvar.

Vind för våg

Sydnärkenytt har tidigare berättat  att 23 januari hittades tre döda jakar vid gården efter att grannar slagit larm. Djurens misstänktes ha lämnats vind för våg av ägaren under den stränga kylan och för att ha svultit ihjäl i en plågsam död. Ytterligare tre utmärglade djur fick avlivas av ägaren. 

En utredning pågår hos Länstyrelsen om ägaren till gården ska beläggas med djurförbud. Denne har under en följd av år dragit på sig anmälningar från grannar för sin djurhållning, en tvistefråga har varit skällande hundar, en annan ankuppfödning.

Agera hårdare

Men hanteringen  av de långhåriga jakarna, sällsynta djur i Sverige, har fått både länsstyrelse och Hallsbrgs kommun att agera hådare. Leif Welander anser att de dumpade döda djuren är en smittorisk, inte minst för den fruktade mul- och klövsjukan, och uppger att hanteringen ska polisanmälas.

- Vi hittade ju rester av djur runt gården, det är animaliskt avfall och ska omhändertas av en anläggning. Visst har det förekommit att någon i kommunen slängt en död gris i skogen men en sådan här omfattning av döda djur är väldigt sällsynt, säger Leif Welander.

- Det är ett brott mot EU-förordningens regler om hur anmaliska produkter ska tas om hand. En polisanmälan görs sannolikt denna vecka.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2013-05-14 1:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla