Gå till innehåll
Hallsberg / Brott

Dömda till tre år för mordbrand i Hallsberg

Publicerad: 3 July 2024 12:00

En man och en kvinna i 25-års åldern har dömts till fängelse i tre år vardera för mordbrand i Hallsberg. De tände eld i ett lägenhetshus i april i år.

En av hyresgästerna i huset i Hallsberg hörde hur det var ett fasligt liv utanför hennes dörr. När hon kikade i titthålet såg hon en man och en kvinna som bankade kraftigt på dörren mitt emot. Men det var ingen som öppnade, och plötsligt tejpade paret utanför dörren igen titthålet. Bara en liten stund senare kände hon att det luktade brandrök i huset. Hon ringde 112.

Stod och eldade i källaren

Även andra som bodde i huset kände att det luktade brandrök. En av de andra hyresgästerna gick ut i trappuppgången och såg hur det låg en papperstuss utanför en av dörrarna och brann. Men det kunde inte förklara att brandröken var så besvärande.

Hyresgästen fortsatte ner i källaren. Där stod en man och en kvinna på var sin sida om en blomlåda och eldade. Mannen matade på elden med papper gjord av kartong. Lågorna var 20–30 centimeter höga.

När paret blev upptäckta tog de med blomlådan ut. Enligt brandkåren som kom till platsen var det en ren tillfällighet att branden inte spred sig i huset.

Nu har mannen och kvinnan som upptäcktes i källaren dömts för mordbrand. Så här skriver tingsrätten i sin dom:

”Branden anlades i en källare till en flerfamiljsfastighet där det bodde flera människor. Det var också kväll, vilket innebar risk att människor sov. Det har förelegat fara för flera människors liv och hälsa liksom för omfattande förstörelse av andras egendom. ”

Hemmahörande i Örebro

Enligt tingsrätten finns det några förmildrande omständigheter. Branden upptäcktes tidigt och hade inte hunnit sprida sig utanför blomlådan. Paret som eldade i blomlådan bar också ut den efter uppmaning av hyresgästerna. 

Vidare skriver tingsrätten i sin dom:

”Det har inte heller framkommit något som tyder på att gärningen föregåtts av någon närmare planering eller präglats av förslagenhet.”

Paret, som båda är i 25-årsåldern och hemmahörande i Örebro, döms därmed för mordbrand av normalgraden. De döms till tre års fängelse vardera. De ska också stanna kvar i häktet tills de börjar avtjäna sina fängelsestraff.

Annons

hallsberg