Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Kulturskolan avslutar med
digital kulturvecka

Tre avgångselever belönades med stipendier under gårdagen: Carl, Maja och Johanna. Hur det gick till kan man se på Kulturskolans Facebook-sida. Foto: Erika OlssonTre avgångselever belönades med stipendier under gårdagen: Carl, Maja och Johanna. Hur det gick till kan man se på Kulturskolans Facebook-sida. Foto: Erika Olsson

Normalt sett brukar Kulturskolan i Hallsberg bjuda på en heldag med konserter som avslutning på vårterminen. I år har man fått tänka om och bjuder istället på en digital kulturvecka, där skolans elever visar vad de kan framför kameran.

När Sydnärkenytts utsände besöker Kulturskolan under tisdagseftermiddagen är det dags för skolans körer, Songbirds, Just sing, Sing forever och Voices, att spela in sina framträdanden. Ute på Kulturskolans gård får lastkajen, tillsammans med några bänkar, agerar tillfällig scen åt körerna.

Nytt påhitt

På ett podium framför barnen står sångläraren Erika Olsson och handleder framträdandet med livliga rörelser, alltmedan några kollegor ur lärarstaben filmar och tar upp ljud. Det är bråda tider och fullt ös - programpunkterna ska ju publiceras redan dagen därpå.

– Det här är ett nytt påhitt, på grund av corona. Vi har tagit det vi sysslat med under terminen och bakat ihop en digital kulturvecka, där vi med inspelningar visar vad eleverna sysslat med under våren, berättar Erika.

Anpassad undervisning

Kulturskolans undervisning har inte stannat av under pandemin, men har genomförts med en del anpassningar. Bland annat har man anpassat storleken på grupperna och enskild undervisning bedrivs i första hand som närundervisning. Man har också sänkt terminsavgiften, eftersom man inte visste hur vårterminen skulle se ut när det kom till uppspelningar, konserter och föreställningar.

– Vi startade upp terminen med digital undervisning, men sen lättade ju regeringen på förhållningsreglerna gällande barn och ungdomar ganska snabbt. Så redan efter några veckor kunde vi köra igång med närundervisning, där eleverna kommer en och en, säger Erika.

– Vi hade lite hopp om, i mitten av terminen, att vi skulle kunna arrangera vårt Kulturskolekalas som vanligt. Men vi insåg sen att det inte var möjligt och då började vi spåna på det här som vi gör nu, fortsätter Erika

Fyra olika körer spelades in live under tisdagen. Foto: Sandra Wallin Fyra olika körer spelades in live under tisdagen. Foto: Sandra Wallin
Lärt sig mycket

Några segment har man spelat in redan för några veckor sedan. Andra aktiviter spelas in live, som körsången under tisdagen. Drygt en månad har man haft på sig för att förbereda inför den digitala kulturveckan. Det är många klipp som ska avverkas och redigeras.

– Vi i personalen har hjälpts åt att sätta ihop det här, efter den kunskap vi har. Det är ett nytt sätt att jobba på för oss, särskilt med tanke på det tekniska. Just det har väl inte varit min styrka förut direkt, men jag har lärt mig jättemycket och jag skulle säga att allt gått väldigt bra, menar Erika.

Att arrangera en digital kulturvecka gör det möjligt för elevernas nära och kära att kunna se vad eleverna arbetat med under våren och vad de lärt sig, på ett säkert sätt.

– Vi lägger upp ett nytt program varje dag klockan 10, på vår Facebook-sida. Där kan man se vilka klipp vi kommer visa just den dagen. Vi lägger upp klipp en gång i timman, mellan klockan 14 och 19, tipsar Erika.

Delade ut stipendier

Under tisdagseftermiddagen passade man även på att dela ut stipendier till tre avgångselever som nu slutar gymnasiet. De tre som prisades med 1 000 kronor var är Carl (fiol och piano), Maja (piano) och Johanna (teater.)

Du kan följa Kulturskolans digitala kulturvecka och deras dagliga programpunkter HÄR

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-02 15:11
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.