Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Dieseltjuvar slipper fängelse

Under hösten var det flera långtradare, uppställda vid Viby krog, som blev bestulna på diesel. Stölderna ägde rum nattetid och det handlade om flera hundra liter diesel som försvann ur lastbilarna.

Med hjälp av en övervakningskamera kunde poliserna spåra hur en rumänskregistrerad lastbil varit på plats vid de tillfällen som stölderna ägt rum. Man kunde se hur lastbilen på natten körde intill andra långtradare och hur två män tog fram slangar och sedan via en pumputrustning kunde slanga över flera hundra liter diesel till den egna lastbilen.

Den 21 november greps de båda männen och häktades misstänkta för flera dieselstölder. De satt häktade fram till den 17 december och erkände under tiden att de vid fem tillfällen stulit diesel från andra lastbilar vid Viby Krog.

Villkorlig dom

Nu har de båda männen, hemmahörande i Rumänien, dömts för stölderna. Den första ägde rum den 25 september och den sista av de fem stölderna den 26 oktober. Det handlade om totalt 1 400 liter till ett värde av närmare 15 000 kronor.

Tingsrätten konstaterar att stöld av de här slaget normalt sett kan ge tre månaders fängelse. Men männen är ostraffade och man saknar anledning att tro att männen ska begå nya brott. Därför döms chauffören till villkorlig dom och 60 dagsböter à 130 kronor. Hans medhjälpare döms till villkorlig dom och 60 dagsböter à 50 kronor. De båda ska också betala skadestånd till de transportbolag som blev bestulna. Åklagarens yrkande på utvisning godtogs inte av rätten.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-05 9:51
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.