13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Ett rum för Sköllerstas musiktalanger

Meta och Gert Fagerström är eldsjälarna bakom Court house Rock. Foto: Henrik ÖstenssonMeta och Gert Fagerström är eldsjälarna bakom Court house Rock. Foto: Henrik Östensson

Under lördagen invigdes Court house Rock på Tingsgården i Sköllersta. Det är Föreningen Tingsgårdens eget musikrum, öppet för alla. Bakom det hela ligger musikeldsjälarna Meta och Gert Fagerström.

– Egentligen har det nog funnits önskan om ett musikrum i Tingsgården länge. Vi tänkte att vi kunde ägna Coronaperioden åt det här, när ändå alla våra spelningar var inställda.

Gert och Meta är sedan mer än 35 år Dansbandsmusiker. De senaste åren har också Meta varit ledare för den omtyckta kören Blended Voices, som träffas och sjunger just på Tingsgården.

– Kören har vi haft igång via Zoom under Corona, men dansspelningarna har ju legat nere, då har iv haft tid över för att jobba med det här.

Musik på övervåningen

Tanken är ett rum, eller kanske snarare en hel övervåning på Tingsgården för musik. I ett rum finns trumm-set, gitarr- och basförtstärkare, keyboard och en hel del andra instrument.

Tingsgården i Sköllersta är ett mäktigt hus. Tingsgården i Sköllersta är ett mäktigt hus.

– Tanken är att man antingen ska kunna hyra det här för enstaka tillfällen, n framför allt, ha återkommande tider här för att repa. Meningen är att man ska kunna börja spela utan att ha en massa pengar., och egen utrustning, här finns redan det mesta, berättar Meta.

Musiksatsningen är ett samarbete mellan Föreningen Tingsgården och studieförbundet ABF.

Pengar från ABF

– ABF har stöttat jättebra och hjälpt oss köpa in det mesta av utrustningen. Trummsetet är dockinköpt av föreningen, fortsätter Meta.

Allt arbete med att iordningställa och inreda musikrummet har skett ideellt.

Men vad ska det bli för musik då?

– Här är alla inriktningar och åldrar välkomna. Det har saknas något liknande i området. Vi kommer kunna hjälpa till efter förmåga, om det behövs. Meningen är ju att locka nya, speciellt unga, att börja spela.

Bland planerna finns datorer med musikprogram för de som föredrar att komponera själva på det sättet.

– Vi ska också ha kameror och en dator avsedd att livessända med eller spela in för att sedan kunna lägga upp musik på Youtube, säger Meta.

– Ett band har redan börjat repa i musikrummet.

Tingsdgården byggdes en gång som domstolsbyggnad för Sköllersta Härad. Sedan har den under lång tid varit ortens samlingslokal. I början i Folkets hus regi, sedan som föreningen Tingsgården.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-08-01 15:14
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.