13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

De älskar campinglivet vid Sottern

Marianne och Kjell Bister vid badplatsen vid Sotttern. Foto: Henrik ÖstenssobMarianne och Kjell Bister vid badplatsen vid Sotttern. Foto: Henrik Östenssob

Kjell och Marianne Bister har haft sin husvagn vid Badviken, vid sjön Sottern, i nästan 30 år. I dag är de aktiva i den förening som både driver den lilla campingplatsen, båtbryggorna och håller ordning vid badplatsen. Till den här sommaren blev det el på campingen.

Det är inte frågan om någon stor påkostad campinganläggning. En rätt enkel gräsplan, gångar ett litet lusthus och några torrdass.

– Det är ju naturligtvis lugnet, naturen och sjön som lockar oss att bo här sommartid, säger Marianne, som vintertid bor i Örebro. Den här sommaren kommer vi tillbringa mer tid här. Vi brukar åka till vår dotter som bor i Södra Frankrike några veckor. Men Corona har gjort att vi håller oss hemma. Hon och Kjell brukar köra ut husvagnen första april och sedan vara kvar till slutet av september.

– Vi kör lite mellan. Men mest är vi här, särskilt om vädret är bra.

Var hotad

För ungefär fyra år sedan var det nära att den lilla campingplatsen lades ner.

– Ja. Det var bara ett fåtal säsongscampare kvar, fyra stycken. Det är ju samma förening som även håller båtbryggorna en bit bort. Många såg nog campingen som en belastning så. De som grundade det hela en gång i tiden var på väg bort härifrån av åldersskäl. Vi beslöt oss för att ta tag i föreningen och försöka hitta lösningar för framtiden. Vi trivs ju så bra här, säger Kjell Bister.

Pengar behövdes för underhåll av campingen. El för husvagnar och husbilar var ett önskemål.

Sköter badplats

– Vi sökte lite olika vägar för att finansiera det hela. Bland annat ordnade vi ett avtal med Hallsbergs kommun, där vi sköter om gräsklippning, städning och allmän skötsel av badplatsen, mot betalning. Det är en allmän badplats som sommartid lockar massor med folk, hundratals, kanske tusentals om det är bra väder. 200 bilar på parkeringen är ingen ovanlighet. Kvällstid är det grillfester.

– Det började redan i april. För det mesta lämnar folk rent och snyggt efter sig. Men vi har haft lite skadegörelse vid badplatsen nu i vår.

Bättre sammanhållning

Kjell och Marianne menar att de gemensamma uppgifterna stärkt föreningen.

– Det har blivit bättre sammanhållning. Vi som är säsongscampar pratar mer och umgås mer med varandra. Det verkar också vara så att folk lämnar badplatsen i det skick de fann den i.

Föreningen började aktivt också försöka locka fler säsongscampare. Bland annat genom att annonsera. I dag är det 11 säsongscampare.

– Men vi skulle behöver vara 19 för att det här ska gå ihop. Det är ju vi säsongscampare som betalar högst avgift, säger Kjell.

Leaderstöd

För att kunna investera i el-indragning ansökte föreningen om stöd från Leader Mellansjölandet.

– Vi blev beviljade. Man får stöd för 70 procent av investeringskostnaderna. 30 måste man finansiera själv, vilket varit lite tufft. Men vi söker olika lösningar för att dra in pengar. Bland annat har vi bett företag i Pålsboda om sponsring, några, exempelvis Ica har nappat. Att synas här, bland turister, är nog en fördel för Pålsbodaföretaget. Vi som campar här är lojala tillbaka och handlar i Pålsboda.

Elen kopplades in första juni.

– Det är klart att el i husvagnar och husbilar gör det här mer attraktivt. Vi har nu 19 platser för säsongscampare. Vi erbjuder också två ställplatser för husbilar, eller husvagnar, med el, för tillfälliga gäster, fortsätter Marianne.

Men när det gäller de som vill ställa upp husbilar, eller tälta, utan el, finns betydligt fler platser.

– Där kan vi hyra ut många om det behövs. Kyrkan, Strängnäs Stift, som upplåter marken här, har som krav att vi ska vara öppna för alla. Kunna erbjuda plats för andra som vill campa. Det gör vi. Det kostar 100 kronor per natt. Lite dyrare om man vill stå där man har el.

Tyskar gillar vattnet

För vissa spelar dock elen mindre roll

– Ja, tyskarna bryr sig inte om el, de vill hellre stå nära sjön, jag tror nästan de skulle föredra i sjön, om det gick, skojar Kjell.

Tyska husbilscampare har en speciell favoritplats. Precis bredvid föreningen båtramp, några meter från sjön.

– Trots att vi försöker förklara att det ofta kommer fiskare och vill lägga i en båt redan fem på morgonen skrattar Marianne och går ut till vägen för att möta en husbil som precis rullar in.

Standarden på campingen är enkel. Vill man tvätta sig finns ett duschtält.

– Och så har vi sjön. Man kan också, för en låg kostnad, bli medlem i OK Tylöskog. Då får man gratis nyttja motionsspår och deras klubbstuga, där det finns dusch och bastu. Den ligger några hundra meter härifrån.

Kjell efterlyser lite engagemang från Hallsbergs kommun.

– Vi har ett utmärkt samarbete med kommunen, de kommer ofta hit. Men lite ekonomiskt stöd skulle inte göra något. Vi tar ju helt gratis hand om en del av kommunens turister. Vi vet ju att man lägger en del pengar vid Tisarstrand. För oss skulle en struntsumma, kanske 5000 om året, göra jätteskillnad, säger Kjell.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-18 14:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.