Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 March 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Vänsterswing fick fart på publiken

Cats and Dinosaurs fick fart på publiken. Foto: Lars LitzénCats and Dinosaurs fick fart på publiken. Foto: Lars Litzén

Ovanligt men sant - det dansades friskt i Stinsens källare på fredagkvällen när Cats and Dinosaurs svängde loss under säsongspremiären för Hallsbergs Jazz- och bluesklubb.

Den här Göteborgsgruppen som funnits i åtskilliga år, turnerat internationellt och gett ut ett knippe skivor, har tagit på sig uppdraget att förmedla ett uttalat vänsterperspektiv på samhällsfrågor och göra det till musik som får fötterna att dansa.

Ett swingband med karaktär. Det är vi inte bortskämda med.

- Att tala är silver, att kämpa är guld, sjöngs det inledningsvis av musikanterna med sprittande piano, gitarr, vibrafon, fiol, bas och trummor. Välspelat och tajt. Även om jag hade svårt att uppfatta hela texten i det snabba tempot. Men jag förstod tanken.

Näktergalens klagan

Följde en rad låtar med angelägna budskap. I Nättrollen sal där ”trollet sitter i sin lägenhet säker på sin anonymitet, skriver i ditt kommentarsfält att invandring borde va kriminellt”.

Fiolen kved som ett ledset spädbarn i den djupsinniga Åsiktskorridoren och sjuksköterskornas tuffa arbetsvillkor lyftes fram i Näktergalens klagan.

Även en trevlig gammal favorit (enligt bandet) hördes med omkvädet Har någon sett min folkpension? Här drog pianisten David Löfberg ner applåder med ett elegant solo.

Det var väl ungefär då som folk började dansa, först några yngre förmågor men det äldre gardet började piggna till, sträcka på benen och bugga loss.

De har en vision

- Det är lätt att klaga som vi gör, medgav bandets speaker, men vi har en vision: Socialisera produktionsmedlen!

Tänk att en orkester i snygga scenkläder en januarifredag 2023 glatt kan framföra rader om ekonomisk demokrati som den nya tidens melodi och få det att låta som en självklar möjlighet.

Kan i dagens läge sorteras in under rubriken Hålla lågan levande.

Sexigaste låten

Kvällens sexigaste låt var annars Samtyckesvisan, apropå den lag som stipulerar ömsesidigt jakande till juckande. Här har textförfattarna plockat poetiska omskrivningar från legendariska bluesartister och gett dem svensk språkdräkt, typ:

Vill du röra i min gryta litegrann
skaka båten tills den glider in i hamn

Då dansades det tryckare hos Hallsbergs Jazz- och bluesklubb.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2023-01-27 23:52
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla