Gå till innehåll
Hallsberg

Gänget i dagverksamheten fick ta emot diplom. Fr. v: Veronika Larsson, Csrina Nordin, Anette Broman, Eva Lindh, Marie Folkesson. Sara Olsson, Sofia Pettersson och Maja Persson. Saknas på bild gör Carina Schilling. Foto: Privat

Nu är Hallsbergs dagverksamhet stjärnmärkt

Publicerad: 29 May 2023 17:46

Nu kan dagverksamheten i Hallsberg titulera sig som stjärnmärkta. Det innebär att verksamheten genomgått utbildningsmodellen Stjärnmärkt, var syfte är att ge personal inom vård- och omsorg kunskap och verktyg för att kunna utveckla det personcentrerade arbetet på sin arbetsplats.

Begreppet personcentrerad vård förklaras med att personen som vårdas ställs i centrum. Man utgår då från patientens egen berättelse, förutsättningar och resurser, med hänsyn till personens hinder. 

När Sydnärkenytt möter Anette Broman, dagverksamhetens enhetschef, tillsammans med medarbetarna Veronika Larsson, Sofia Pettersson och Maja Persson, har man redan hunnit fira stjärnmärkningen.

– Vi firade lite på eget initiativ, med tårta och diplom. Det kändes bra att uppmärksamma, att klappa oss själva på axeln, berättar Anette.

En kunskapsbank

Utbildningen Stjärnmärkt tillhandahålls av stiftelsen Svenskt Demenscentrum (SDC.) Uppdraget kommer från Socialstyrelsen och regeringen, som även står för den huvudsakliga finansieringen. 

SDC fungerar som en sambandscentral och kunskapsbank inom demensområdet, som kontinuerligt byggs upp för att samla och sprida information. Utbildningen Stjärnmärkt finns till för att ge kunskapsutvecklingen en mer tillämpad och praktiskt inriktning. 

Utbildningen omfattar fyra undervisningstillfällen med reflektionsträffar, inklusive hemuppgifter.

– När minst 80 procent av personalen genomfört dom här utbildningstillfällena, och vi som arbetsplats arbetar utifrån utbildningsmodellen, så tilldelas man diplomet Stjärnmärkt, förklarar Anette. 

Stöd och hjälp

I Hallsberg finns tre lokaler för riktad dagverksamhet. Det är där personer som drabbats av demens går.

– Det som skiljer dagverksamheten från dagcentralerna är behovet av stöd och hjälp, samt själva bemötandet. När brukare kommer till oss är dom ofta i ett tidigt skede av demensen, men sedan ökar behovet av hjälp och stöd allteftersom läget försämras, förklarar Anette.

På den riktade dagverksamheten jobbar man mycket med grupprocesser: det gäller att veta vilka brukare som trivs med varandra och vad de tycker om att göra. Det är en ständigt pågående process som utvecklas i takt med det att folk tillkommer eller försvinner. 

– För att kunna hjälpa dom att ha en social samvaro och kunna prata om ämnen dom varit intresserade av, så kan man använda sig av en levnadsberättelse, det har vi jobbat mycket under och efter den här utbildningen, säger Anette.

– Utbildningen överlag har varit jättebra. Tack vare det här personcentrerade perspektivet så kommer man dom som går hos oss närmre, det blir på ett djupare plan, säger Sofia Pettersson.

Använder levnadsberättelse

En levnadsberättelse är precis vad det låter som. En dokumentation som beskriver brukarens liv från början, fram till nuläget. Det kan handla om var man gick i skolan som liten, om man hade några syskon eller vad man har haft för hobbys. Levnadsberättelsen blir ett arbetsmaterial, ett slags verktyg, som följer med individen i fråga under hela vårdprocessen.

– Det har varit så intressant att sätta sig in i det personcentrerade arbetet, det här med att verkligen se till varje person. Det har gett oss väldigt mycket, både teoretiskt och praktiskt, kommenterar Maja Persson.

– Jag tycker det har varit väldigt givande, jag har lärt mig mycket vad det gäller demens och bemötande. Vi har haft många nya insikter och intressanta reflektioner, flikar Sofia Pettersson in och får medhåll av Veronika Larsson.

– Jag skulle säga att vi i personalen har blivit väldigt samstämmiga, vi jobbar tillsammans hela gruppen med samma tänk och reflekterar på ett helt annat sätt, menar hon. 

I samband med utbildningen tog dagverksamheten fram ett antal områden där man ville utvecklas. Ett arbete som kontinuerligt följs upp i efterhand. Till hjälp har man även en checklista från SDC. 

– Vi kommer fortsätta att jobba med våra valda utvecklingsområden och med checklistan. Det är bra verktyg, säger Anette.

Sommarfest väntar

Under sommaren går dagverksamheten ner lite i kapacitet när ordinarie personal går på semester, men man håller ändå igång, om än i mindre skala. 

– Vi ska ha en sommarfest, där alla brukare och deras anhöriga får vara med, i mitten på juni. Det blir grillad korv, fika, tipspromenad och andra roliga saker, avslutar Maja.

Läs mer om utbildningen Stjärnmärkt på Svenskt Demenscentrums hemsida. Övriga källor: Vardhandboken.se

Annons

hallsberg