Gå till innehåll
Hallsberg

Eva Wistrand, Lily Tähtinen och Tuva Tjäderbäck. Foto: Charlotta Ericsson

Dags för kockduellen på Folkasboskolan

Publicerad: 7 November 2023 7:26

På onsdag är det dags för den årliga tävlingen i Pålsboda som riktar in sig till högstadieelever i årskurs 8-9 och deras matlagningskunskaper. Kockduellen är en matlagningstävling som arrangeras som en del av hem- och konsumentkunskapen. Den genomförs i fyra steg, skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Matlagande elever har provlagat och läst recept inför morgondagens första drabbning.

Eva Wistrand är hemkunskapslärare på Folkasboskolan. Det är tredje gången hon deltar med elever:

– Jag hjälper till med allt runtomkring. Idag har jag handlat råvaror som eleverna ska använda till matlagningen. Grejen med den här tävlingen är att ingenting får förberedas innan utan det måste tillagas under tävlingstiden. Inga halvfabrikat och absolut inga färdiga såser. 

Eleverna har 60 minuter på sig att hinna färdigställa sina maträtter, så det gäller att ha koll på innan vad man vill laga för rätt. Det blir sex stycken lag med två stycken i varje lag, de jobbar alltså parvis. 

– Det är blandat tjejer och killar som deltar vilket såklart är roligt, säger Eva.

 Bestämd råvarukorg innan tävlingsstart

Varje grupp får en råvarukorg där man får använda vad man vill.

– Eleverna får titta i recept men uppmuntras att skapa egna rätter. Råvaror som de kommer använda sig av är nötfärs, ris, rödbetor, lök, gurka, potatis och olika kryddor. Det är en jury som kommer bedöma utseendet, uppläggning och samarbete, förutom smak då givetvis. Vid lika poäng för lagen, är det hygienen i köket som blir utslagsgivande, även den biten bedöms. Det lag som får högst poäng går vidare till stadsfinal som i år blir digitalt då vi inte har någon stadsskola som anmält intresse för att hålla i finalen, säger Eva Wistrand.

Kockduellen är en tävling med syfte att skapa ett större intresse för matlagning bland högstadieelever och på sikt öka sökantalet till gymnasieprogrammet restaurang- och livsmedel och det är Visita ( Svensk besöksnäring) som är arrangör.

– Eleverna tycker det ska bli roligt, kanske också lite nervöst men såklart hoppas man ju att de ska fastna för matlagning. Det är roligt att delta också. Nu för tiden finns det ju en hel del matlagningsprogram på tv också som bidrar till att prova på. Det blir en rolig grej som gör att det händer något roligt på skolan. Går vi vidare så gör vi, men det är inte det viktigaste. Det ska vara kul, säger Eva! 

Eleverna är redo

Hannah Axelsson är en av flera elever som ska tävla på onsdag.

– Italienska köttbullar i tomatsås blir vår rätt. Det ska bli roligt, vi går i åttan och såklart hoppas man på att vinna, men vi vet ju inte vad de andra gör för något.

– Vi ska göra köttfärsbiffar, potatismos och pressgurka. Om vi hinner fixa till pressgurkan? Det måste vi göra. Det går att snabb-pickla på 30 minuter, säger Tuva Tjäderbäck.

Gemensamt svarar eleverna att det ska bli roligt och såklart hoppas de på att vinna!

– Alla har valt bra rätter att laga till, ingen har gjort ett för svårt val. Så det blir kul att se hur det går på onsdag, säger Eva Wistrand. 

– Vi har provlagat maten vi ska tävla med på onsdag och hoppas såklart på att vinna. Foto: Charlotta Ericsson

- Det är uppskattat bland eleverna att det händer något annorlunda på skolan, förhoppningsvis lockar tävlingen till att fler väljer att jobba med mat i framtiden, säger Eva Wistrand. Foto: Charlotta Ericsson

Annons

hallsberg