Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
21 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

"Dagmammorna gör ett fantastiskt jobb"

Dagmammorna i Hallsbeerg. Malin Hulldin, Anna Maria Niia, Anette Bergman och Ann-Mari Ihs Dahlstedt. Tyvärr får man inte längre fotografera barnen. Foto: Henrik ÖstenssonDagmammorna i Hallsbeerg. Malin Hulldin, Anna Maria Niia, Anette Bergman och Ann-Mari Ihs Dahlstedt. Tyvärr får man inte längre fotografera barnen. Foto: Henrik Östensson

I Hallsbergs kommun finns inga planer på att avveckla verksamheten med dagbarnvårdare, dagmammorna.
– Nej, tvärt om. Dagmammorna gör ett fantastiskt jobb. Vi är stolta över dem och det finns kö för att få ha sina barn hos dagmammorna, säger rektorn Sofie Billström, chef över dagbarnvårdarna.

I förra veckan kunde vi berätta om att förvaltningen för livslångt lärande i Kumla, det som i andra kommuner kallas barn- och utbildningsförvaltningen, vill lägga ner verksamheten med dagbarnvårdare.

I bakgrunden finns en statlig utredning som bland annat vill införa ett stopp mot nyetablering av dagmammor. Utredningen talar också om att man bör kräva likvärdighet för lokaler för barnomsorg, vilket skulle bli i princip omöjligt för dagmammorna att leva upp till. De tar ju emot barn i sina hem.

Inga tankar på avveckling

– Det finns inga sådana tankar, eller önskemål i Hallsbergs kommun. Vi är mycket nöjda med våra dagbarnvårdare. Det stora problemet med verksamheten är att det är svårt att rekrytera nya, säger Siw Lunander (S) ordförande för barn- och utbildningsnämnden.

Sofie Billström håller med.

– Ja. Vi är så stolta över dagmammorna. Det gör ett mycket bra jobb och erbjuder ett alternativ till förskolorna, en valmöjlighet vi anser bör finnas. Men nyrekrytering är helt klart ett problem. Det är ju flera saker som spelar in. Men den kanske största haken är att man måste vara beredd att öppna upp sitt hem för barnen. Man jobbar ju hemma. Dessutom måste man ha ett hem som passar för det. Fem barn i en trerummare på tredje våningen i ett hyreshus fungerar kanske inte så bra.

Uppväxt med dagmamma

Vi träffar fyra av kommunens dagmammor på en lekplats i Hallsberg, där de strålar samman. I närheten finns också den lokal där dagmammorna vissa dagar i veckan samverkar med alla barn. Anna Maria Niia är dagmamma i tredje generationen i Hallsberg:

– Jag är verkligen uppväxt med det här. Min mamma och min mormor var dagmammor. Lite är det så med barnen i arv. Vi har en hel del barn vars föräldrar varit dagbarn hos dagmammor också.

Är det något speciellt som kännetecknar de föräldrar som väljer att ha barn hos er?

– Ja, faktiskt, vi har nog påfallande många föräldrar som jobbar i förskola eller skola.

Annars varierar det. En del uppskattar att vi har mindre grupper, 5-6 barn. Kontinuiteten är också viktig, att barnen möter samma vuxna hela tiden, en trygghet, menar Ann Mari Ihs Dahlstedt.

Ute en hel del

Precis som i Kumla är dagmammorna i Hallsberg ute en hel del.

– Ja, vi är ute med barnen varje dag, oavsett väder. Jag har också skogsmulle-verksamhet för alla barnen, säger Anna-Maria Niia.

Skogsmulle är en friluftsverksamhet för 5-6-åringar i Friluftsfrämjandets regi. I centrum finns ett troll, som kommer på besök då och då.

– Vi pratar bland annat om allemansrätten, hur man visar hänsyn i naturen och nedskräpning. Vi jobbar med barnens upptäckarglädje.

40-timmarsvecka

Äldst i gänget är Anette Bergman.

– Jag började med det här 1993, då var jag yngst bland dagmammorna. Det var dåvarande rektorn som övertalade mig att börja. Verksamheten har förändrats en del under åren. Det har varit bra. Numera jobbar vi exempelvis 40-timmarsveckor. Det är en förbättring som innebär att vi är lediga ibland. Vi samverkar ju här och i vår lokal. På det sättet får vi ihop schemat så vi bara jobbar 40 timmar i veckan.

Att dagmammorna samverkar innebär också att barnen ibland kan få komma ihop i en större grupp. Det i sin tur innebär att man kan arbeta med barnen i åldersgrupper.

– Normalt har vi ju blandade grupper. Men när vi träffas kan vi dela upp i åldersgrupper. Det är också bra när de äldsta barnen ska förberedas för att börja i förskoleklass.

Inga raster

– Jag tror att det är viktigt att den här valmöjligheten finns. Alla barn är inte lika. Det vi gör är en annan barnomsorg, även om vi samverkar med förskolorna, jobbar efter läroplanen och fortbildar oss tillsammans, säger Anna Maria Niia.

Ett av problemen som identifieras i den statliga utredningen om dagbarnvårdare är att dagbarnvårdarna inte tar raster.

– Så är det ju. Man lär sig det. Jag tror man måste förstå att vi inte riktigt ser på det här som ett vanligt jobb. Det här är en livsstil, något vi gör för att vi vill och tror på det, avslutar Anna Maria.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-10-20 12:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.