15 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Byggstart för ny skolbyggnad

Siw Lunander, Sara Petersson och Anna Lundbom Hermansson, alla i direktionen för Sydnärkes utbildningsförbund. Foto Henrik ÖstenssonSiw Lunander, Sara Petersson och Anna Lundbom Hermansson, alla i direktionen för Sydnärkes utbildningsförbund. Foto Henrik Östensson

Under torsdagseftermiddagen togs första spadtaget till en ny byggnad på Alléskolan. Till höstterminen 2021 ska 3000 kvadratmeter undervisningssutrymmen och knytpunkt stå färdiga.

– Det häftigaste jag varit med om sa Sara Pettersson , (MP) orförande för Sydnärkes utbildningsförbunds direktion.

Men efter en stund i den grävmaskin som användes för spadtaget ångrade hon sig.

– Det HÄR var nog det häftigaste jag varit med om, sa hon med ett brett leende när hon klev ner ur maskinen.

Försiktigtvis tog man första spadtag två gånger. En gång med grävmaskinen och en gång med en mer traditionell, treskaftad spade användes. Då fick även Anna Lundbom Hermansson och Siw Lunander vara med på ett hörn, också de i utbildningsförbundets direktion, alltså politiska ledning


Sara Pettersson (MP) tar spadtag för andra gången, i en grävmaskin. Sara Pettersson (MP) tar spadtag för andra gången, i en grävmaskin.
75 miljoner

Byggnaden kommer kosta 75 miljoner att bygga. Kommunerna i utbildningsförbundet, Hallsberg, Askersund och Laxå har bidragit med 48 miljoner.

– Behoven har ökat. Vi ar sett elevantalet växa successivt. Vi har löst utrymmesbristen med baracker som vi hyr. En dyr och inte särskilt bra lösning, sa Siw Lunander.

Lokalerna kommer var i tre våningar och inhysa framför allt lektionssalar, utbildningsutrymmen.

– De ska vara flexibla och kunna användas för olika ändamål. Lokalerna ska, med sin placering, centralt på skolområdet, utgöra ett slags knytpunkt, där vi hoppas kunna knyta ihop och samla elever från yrkesprogrammen och elever från de studieförberedande programmen. Det ska också finnas ett kafé, och samlingslokaler. Det är ett behov. Skolan är ju stor och har många olika inriktningar. Vi vill ha mer vi-känsla, menar Sara Pettersson.

Det är byggbolaget Byggtema som ska bygga lokalerna. I kraven för upphandlingen ingick att byggtiden skulle vara kort, invigning nästa år. Behoven av nya lokaler har funnits länge. Planerna för byggnaderna började ta form 2015. Men sedan har det hela överprövats ett par vänder för att till sist nå fram till byggstart.

Alleskolan är Örebro läns största skola, med ungefär 1500 elever. Förutom gymnasieskolan driver också Sydnärkes utbildningsförbund vuxenutbildning.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-06-11 15:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.