13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Bygg cykelbana i Blåbergabacken

Här vill en privatperson få till en cykelbana för att boende i området säkert ska kunna ta sig till Hallsberg.Här vill en privatperson få till en cykelbana för att boende i området säkert ska kunna ta sig till Hallsberg.

Bygg en cykelbana mellan Tomta i Hallsberg och Kassmyra ute vid riksväg 50. Det föreslår en privatperson i ett medborgarförslag till Hallsbergs kommun. Det bor mycket barnfamiljer i området och många cyklar på den smala vägen.

Vägen mellan Tomta i Hallsberg och riksväg 50 går ibland under benämningen Klevs-backen, eller Blåbergavägen. Förutom en ordentlig uppförsbacke upp mot Kassmyra, är det en smal väg, som många tar som genväg. Hastighetsbegränsningen är 80 kilometer i timmen.

– Det är inget vidare att cykla längs den vägen, farligt. Om man inte har möjlighet att själv köra eller bli skjutsad är man hänvisad till cykel heller en buss morgon och en kväll, berättar Ingrid Egemar, bosatt i Klevet, som ligger nära vägen.

Ingrid är helt överens med förslagsställaren, det behövs en cykelväg.

Skolbarnen hämtas redan strax efter sju och får sedan vänta vid skolan i Hallsberg. Resan dit tar bara kanske tio minuter.

Bara två bussturer

Sträckan har tidigare av bussen 704. Men nu går bara den bussen två turer om dagen, morgon och kväll, resten av turerna går en annan väg.

– Kanske gillar man inte den farliga utfarten på riksväg 50, där det är 100 kilometer i timmen som hastighetsbegränsning funderar Ingrid.

Som det ser ut just nu är barn som ska på aktiviteter, kompisar, eller som har skoltider som inte stämmer med bussen beroende av skjutsande föräldrar eller att cykla på den farliga vägen.

– Det är inte möjligt i dag för barn och unga, eller andra som inte har körkort, att säkert ta sig till Hallsberg heller Åsbro, säger Ingrid Egemar.

Det bor ett flertal barnfamiljer i området Blåberga, Klevet och Kassmyra.

– Vi vet också att folk från Åsbro ofta tar cykeln till jobbet i Hallsberg, eller tågstationen.

Finns redan delar

I medborgarförslaget föreslås att man knyter ihop de vägstumpar och cykelbanor som finns. Det går redan cykelväg från Åsbro fram till Kassmyra. I andra änden finns cykelväg från centrala Hallsberg till Tomta. Förslagsställaren tror att tanken en gång var att binda samman dessa cykelleder.

Bitvis finns också en äldre vägsträckning som går parallellt med dagens väg. Återstår en ny väg utför själva backen och över åkern fram till Hallsberg.

Bor man i en kommun har man rätten att skriftligt lämna ett medborgarförslag. Förslaget ska sedan tas upp och behandlas av lämplig instans på liknande villkor som ett förslag från en politiker eller tjänsteman.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-24 10:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.