Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Gymnasieelever fick vaccin på skoltid

Omar Hassan Abdulaghis får sin första vaccinspruta på scenen i Alléskolans aula. Foto: Henrik ÖstenssonOmar Hassan Abdulaghis får sin första vaccinspruta på scenen i Alléskolans aula. Foto: Henrik Östensson

I dag drog personal från region Örebro läns vaccinationsnod i Hallsberg igång vaccinationerna på Alléskolan. Själva stickandet skedde på scenen i Alléskolans Aula.– En perfekt lokal, där vi kan ha ett bra flöde och ändå hålla folk någorlunda åtskilda, sa Agneta Colliander chef för vaccinationsnoden.

Vid 13-tiden i dag hade 110 gymnasielever valt att gå och vaccinera sig.

– Det har varit rätt lugnt. Men nu har tempot höjts, det verkar komma fler nu efter lunch, fortsatte Agneta.

I en bänk satt Arezo Ahmadi och Marin Ognyanov. De hade precis fått sin spruta och satt ner för vila de obligatoriska tio minuterna efter sprutan.

 Marin Ognyanov och Arezo Ahmadi har precis fått sin första vaccindos Marin Ognyanov och Arezo Ahmadi har precis fått sin första vaccindos

 – Det var första sprutan. Det kändes nästan inte alls. Men jag känner mig lite påverkad sa Arezo med ett brett leende.Sedan blir det Omar Hassan Abdulaghis tur att ändra scenen.

– Jag är lite nervös medger han. 

Även för Omars del är det första sprutan.

Han får sitta ner och berätta namn och adress. Även skoleleverna måste visa legitimation innan vaccineringen. Man måste registrera vem som tagit varje dos.

Efter sticket ser Omar lättad ut.

– Det gjorde inte så ont alls, gick fort, inga problem, sa han.

Han berättar att han går Alléskolans byggprogram. Vaccinatören upplyser Omar om att han antingen kan få nästa vaccindos på skolan, eller på vaccinationsnoden vid Esplanaden. Viktigt dock att vänta i tre veckor. Att verkligen ta en andra dos är också viktigt.

Myndigheterna vill nu på alla tänkbara sätt få allt fler att vaccinera sig. I stort sett alla som just nu vårdas på intensivvård för Covid -19 är ovaccinerade.

Vaccinationsteamet kommer finnas på plats på Alléskolan till och med onsdag. Sedan återkommer de några dagar om tre veckor, då det är dags för eleverna att få dos 2. Skolan kan inte tvinga någon att vaccinera sig. Men man kan upplysa eleverna om att man har möjligheten.

En lärare som vi träffar utanför Aulan berättar att han, efter viss övertalning, fick med sig ett antal elever.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-30 15:08
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.