Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 September 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Tupp i Östansjö kunde inte hålla näbben

Det krävs inget tillstånd att hålla höns men däremot för tuppen. I det regleras vilka tider tuppen kan gala. Arkivfoto: Henrik ÖstenssonDet krävs inget tillstånd att hålla höns men däremot för tuppen. I det regleras vilka tider tuppen kan gala. Arkivfoto: Henrik Östensson

En tupp har orsakat grannars irritation kring Östansjö. Tuppen startade sitt galande galet tidigt, om uttrycket tillåts. Ärendet hamnade på kommunens bord.

Tuppen flyttade in i somras. Sedan dess har han öppnat näbben i arla morgonstund. Allt för tidigt, redan klockan 4 på morgonen. Men tuppen har även galt dagstid - väldigt högt. 

Innan tuppen anlände kolla tuppägaren i vederbörlig ordning med berörd granne, som gav klartecken för fjäderfän i grannskapet. Tillstånd fanns också från kommunen. 

Tuppen har fått förhållningsorder

Men den berörde grannen kunde inte tro att tuppen skulle föra ett sådant liv. 

Enligt anmälan till Hallsbergs kommuns drift- och serviceförvaltning följs inte reglerna för in- och utsläpp. 

Tuppen har nu fått förhållningsorder, eller rättare sagt, ägaren har fått tider när tuppen kan vara ute och gala. 

En rolig historia? Ja, men kanske inte om man väcks av ett kuckeliku före sju – utan redan vid fyrablecket – innan tidningsbudet ens dykt upp.  

Men det finns regler, och Sydnärkenytt belyste området senast i våras. Då handlade det om en morgonpigg tupp i Sköllersta som inte heller höll sig till de väckningstider som grannarna kunde acceptera.  

Tupp-tillstånd reglerar tiderna

Hallsbergs kommun tillåter, i likhet med flera andra kommuner, höns i detaljplanerat område. Vill hönorna ha manligt sällskap, en tupp, krävs ett speciellt tupp-tillstånd, och det beror på den höga ljudnivån.  

Väckning klockan sju

Tuppen ska hållas inlåst i ett mörkt utrymme, det vill säga hönshus, fram till klockan sju på morgonen. Vid den tiden anser nämligen kommunen att väckning kan vara acceptabel. 

Om tuppägaren, efter delgivning från kommunen, inte följer reglerna kan tupp-tillståndet dras in. Till det kan läggas de kostnader som kommunen tar ut för att hantera ärendet. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-08 12:03
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.