Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
06 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Blommigt på
Bergööhuset i sommar

Olle Medin med ett av de blommiga verken. Foto:Henrik ÖstenssonOlle Medin med ett av de blommiga verken. Foto:Henrik Östensson

Just nu hängs årets sommarutställning på Bergöö-huset i Hallsberg. För första gången på flera år. blir det ingen temautställning, utan en ren konstutställning i det som numera kallas Hallsbergs Konsthall.
Det blir konst av Lena A Linderholm, blommigt och somrigt så det förslår.

– Det är kommunen som ligger bakom utställningen, men i år har de bett oss om hjälp, berättar Carina Grönqvist.

Med oss menar hon Hallsbergs Bild & Konstförening med något hundratal medlemmar.

Konsthallen, lokalen i gatuplanet på Bergööhuset, får betraktas som föreningens hemmaarena fört konstutställningar.

– Vi brukar ha åtta utställningar per år mellan september och maj. I år så blir det vi som ordnar även sommarutställningen, fortsätter Grönqvist.

Vi träffade föreningens kärntrupp medan de arbetade med att hänga idel blommiga tavlor.

Lena A Linderholm är känd för just glada, positiva motiv, Oftast blommor eller frukter som återkommer i olika former. Hon är uppväxt i Stockholmsområdet och har bland annat haft galleri och kafé i Vaxholm. Hon har tillsammans med sin make växlat mellan att bo i Provence eller i Strängnäs. Hennes make var den nu bortgångne musikern Gösta Linderholm, för den stora massan känd för låten ”Rulla in en boll och låt den rulla” och Sveriges jaxzzband.

Bild & Konstföreningen tar kaffepaus bland tavlor med blommor, Avo Bluum, Carina Grönqvist , Marita Ohlsson Bluum, Olle Medin och Maria Slåtterman Bild & Konstföreningen tar kaffepaus bland tavlor med blommor, Avo Bluum, Carina Grönqvist , Marita Ohlsson Bluum, Olle Medin och Maria Slåtterman
Olika utryck av blommor

Utställningen heter Livets fröjder – en sommarutställning. Det kommer  bli måleri, grafik, teckningar och textil. Det blir olika tekniker, olja, akvarell, akryl, tryck och en blandning.

Förutom konst kommer besökare kunna köpa muggar, kannor, brickor, böcker, kort och annat kopplat till konstnärskapet. Lena A Linderholm kommer också att producera ett särskilt föremål till utställningen med stark anknytning till Karin Bergöö Larsson. Även det ska finnas med på utställningen.

Föreningen gör jobbet


Det är Hallsbergs Bild & Konstförening som arbetar ideellt med att hänga verken och ordna allt med utställningen. Under sommaren kommer det också finnas lokala konsthantverkare på plats som säljer sina alster i magasinet invid konsthallen. Det finns också ett litet kafé.

Utställningen håller öppet mellan 28 juni, tisdagen efter midsommar och den 14 augusti. Öppettiderna är 10.00-17.00, varje dag, utom måndagar.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-06-16 14:09
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.