Gå till innehåll
Hallsberg / Sport

Jonas Sandin och Kim Nydén, vinnare av årets upplaga av Rikspokalen i klassen 4 WD . Foto: Lina Aronsson.

Barndomsvännerna
siktar mot toppen i Rally

Publicerad: 10 October 2023 11:31

Jonas Sandin från Bengtsbo, Pålsboda och Kim Nydén från Vedevåg, är ett samspelt par i rallybilen som blåser fram på grusvägarna runtomkring i Sverige. De tog en andra plats i årets svenska mästerskap i klassen 4 WD samt blev totalvinnare av Rikspokalen. Teamet har inga sponsorer men satsar trots det mot nya mål nästa år.

Rally körs på vägar som är avstängda för annan trafik och där det gäller att ta sig från start till mål på kortast möjliga tid. Det är ett samspel mellan förare och co-driver. Co-driverns noter beskriver vägen, så att föraren snabbt och säkert kan köra specialsträckan på så kort tid som möjligt.

– Det här är första året som vi körde svenska mästerskapet och det gick ju bra. Planen var att vi skulle köra en deltävling men det slutade med att vi körde alla deltävlingar. Vi körde dock för ett guld, vi hade ju ingenting att förlora på att försöka. Vi var snabba och det såg bra ut fram till näst sista sträckan, bilen snurrade av vägen och skar ner i diket. Där var det färdigåkt. Men en andra plats är ju inte dåligt, säger Jonas Sandin som är teamets kartläsare. 

Familjekärt team

Kim Nydén och Jonas Sandin är vänner sedan de var små. Efter ett par års uppehåll så har de nu kört tillsammans i ett år.

– Ja, vi har känt varandra sen tidig ålder. Våra mammor är väldigt bra vänner så vi växte upp med varandra, berättar Jonas. 

Men det är inte bara Kim som kör eller jag som läser noterna så vi åker rätt, utan det är ett helt team runtomkring oss som består av familjen som hjälps åt med det som behövs, till exempel att få ordning på bilen till övriga saker som behöver ordnas.

På tävlingar är det familjär stämning där alla hjälper alla. Vi fick problem med bromsarna på en tävling under en sträcka men som tur var så fanns det ett annat team som lånade ut en bromsslang så vi kunde fortsätta köra! 

Motorsport lockar folk i alla åldrar både i publik och som tävlande. Det här är en sån sport som man helt enkelt blir kvar i, har man en gång börjat så är det svårt att sluta, berättar Jonas. 

Både du och Kim har ju sambos, har någon av de provat på att åka med i bilen?

– Kim´s sambo Lina har åkt med på en tävling. Men jag har inte lyckats övertala Alexandra att åka med. Än! 

Olyckan i Hässleholm är svår att glömma

Under en av deltävlingarna i SM händer det som inte får hända. En olycka sker och en av de deltagande bilarna åker av vägen och i samband med olyckan så omkommer föraren. 

– Ja alltså, vad säger man. Det är väldigt ledsamt. Det får ju inte hända. Stämningen efteråt går inte att beskriva, fruktansvärt. Men arrangören var snabb på att samla alla som var på plats och det kändes bra på något sätt. Men tack och lov så är det inte vanligt med såna här allvarliga olyckor med den här utgången, jag hörde av en person när vi stod där samlade att denne inte kunde minnas att något liknande  har hänt på många år, berättar Jonas Sandin.

 Det som är gemensamt för alla tävlingsbilarna är att de är utrustade med skyddsutrustning som skyddsbur, speciella tävlingsstolar och minst fyrpunktsbälten. De tävlande har brandsäkra kläder, hjälm och ofta någon form av nackskydd.

– Säkerheten är viktig. Det går så fort när en olycka väl händer, säger Jonas.

Totalvinnare av Rikspokalen med 0,4 sekunders marginal

I början av oktober gick tävlingen Rikspokalen av stapeln med ett bra startfält. Tre sträckor skulle köras och hela teamet hoppades på att få med sig en pallplats hem.

– Såklart hoppas man på att vinna eller åtminstone få en pallplats med sig hem. Men äntligen så stämde allting och lyckan var total. Vi vann! 

I ett starkt startfält också, så det var extra roligt. Vi kör ju nationell-klass nu men det finns planer framöver att vi skulle vilja testa på att köra en klass högre. Men vi saknar sponsorer och det är Kim som betalar det mesta just nu, skrattar Jonas! 

Här slutade jakten på första platsen i SM. Både Jonas och Kim klarade sig utan skador men bilen behövde tas om hand. Foto: Lina Aronsson

Jonas Sandin pluggar på inför ett lopp! Foto: Lina Aronsson

Annons

hallsberg