Gå till innehåll
Hallsberg

– Jag hoppas många tittar förbi här i helgen och tar del av vår ljusfest på loppisen, säger Märit Taylor. Foto: Charlotta Ericsson

Märit byggde en
indianby – av spetsgardiner

Publicerad: 14 October 2023 7:00

Märit Taylor driver Nybble loppis och hantverk där det i helgen kommer arrangeras en ljusfest. I den gamla ladan kan man hitta alltifrån hantverk till loppisfynd och en hel del ljus. Förutom sin passion för loppisen har Märit byggt upp en indianby i sin trädgård.

I Nybble, Kävesta, bor Märit Taylor sen drygt 25 år tillbaka. Här driver hon sin loppis. I helgen kommer det att bli en ljusfest i den gamla ladugården.

– Det är så mycket elände och mörker runtomkring oss i världen just nu, så det behövs ljus, helt klart. Jag själv älskar ljus och lyktor. Min mamma kallade mig ljusdrottningen när jag var liten!

Här finns ljuskronor, taklampor och ljusstakar som alla ska vara igång med batteriljus under helgen. Det kommer bli väldigt fint när mörkret kommer. Jag har justerat mina öppettider för loppisen under helgen för att man verkligen ska kunna få se hur fint det blir när det lyser här inne. Jag tände upp allt härom kvällen och det blev så effektfullt.

Förutom att ta del av loppisfynd och ljus så kan man i helgen fynda Dahlia-knölar och kika på det fina hantverket.

– Jag har massor av osorterade Dahlia-knölar som jag ska sälja. Det är omöjligt att spara alla, det finns inte plats, säger Märit.

Intresse för indianer sedan barnsben

Intresset för indianer startade för Märit när hon var barn och intresset har hängt med sedan dess. 

– Jag har alltid haft ett intresse för indianer så långt tillbaka som jag kan minnas. Vet inte riktigt varför men jag tror det handlar om att det fanns mycket att tillgå när jag var liten. Det fanns massor med böcker om indianer sen gick tv-programmet Macahan . Jag fastnade helt enkelt. 

Det är fascinerande hur de levde i ett med naturen, ren harmoni. Deras sätt att leva på. Idag har det ju ändrats en hel del för dem också om man ser till levnadssätt men mera, men hela historien runt indianer är intressant.

De som intresserar mig mest är de nordamerikanska indianerna. Men jag har inte varit över till USA för att se hur de lever och sådär.

Det känns inte okej, jag vill inte. Det känns som att man åker dit och ska kika på något exotiskt. De är ju människor, precis som vi. 

Något som Märit dock skulle vilja testa på är att gå en kurs för att lära sig leva som en indian, här i Sverige. 

– Det finns en indian-klubb för oss som har intresse för indianer och deras historia. De har tidigare haft en kurs där man får känna på hur det är att leva som en indian, där man får lära sig laga mat och så vidare. Någon gång ska jag gå det kursen, säger Märit Taylor.

Indianby i trädgården för femte året i rad

Under de senaste fem åren har intresset för Märti´s trädgård fått förbipasserande att haja till mer än en gång. 

– Det stannar människor här titt som tätt för att kolla på min indianby. I somras gick jag här och påtade i trädgården när jag fick se en tjej som stannat till. Hon fotade och gav mig tummen upp, skrattar Märit!

– Det har dock tagit tid att få till den här lilla byn. Det tar bara en vecka att sätta upp alla tälten som är gjorda av spetsgardiner och då lägger jag minst 5-6 timmar om dagen. Jag har även fått förfrågningar om det går att hyra tält och övernatta här, men det gör det inte. Än! Men min indianby sprider väldigt mycket glädje häromkring och jag har fått höra mer än en gång att det är roligt. Det finns ett stort intresse, helt klart, säger Märit Taylor.

Märit har gjort en egen kanot, av hönsnät och loppisfynd

Man kan ju inte ha en indianby utan en kanot. Så Märit, tillsammans med en gammal kollega, tillverkade en.

– Ja, jag har ju fixat till här med hjälp av blommor så  det ska se ut som att det rinner en bäck och tyckte att det behövdes en kanot också. Så då gjorde vi en! Det var inte det lättaste innan vi kom på hur vi skulle göra, men så fort vi löst det så gick det undan. Den är gjord av loppisfynd i form av virkade dukar samt plaströr och hönsnät!

”Det skulle vara roligt med en tvåfärgad häst som gick här”

-Visst hade det varit väldigt roligt om det gick en häst här och betade mitt i indianbyn? Det tycker jag, säger Märit Taylor.

- Det sitter en ljusslinga i varje tält så om jag vill kan tälten bli lysande även vintertid, säger Marit. Foto: Charlotta Ericsson

Kanoten. Märit har tillsammans med en arbetskollega tillverkat den. Foto: Märit Taylor

Vintertid i indianbyn! Foto: Märit Taylor

Annons

hallsberg