
Eva Samuelsson i stöpartagen. Hon är en av de cirka 30 som jobbar ideellt med ljusstöpningen. Foto: Henrik Östensson
Årlig ljusstöpning lockade
hundratals till Åkerby
– stöper 3 ton ljus
Att stöpa ljus hos Sköllersta hembygdsförening är en tradition sedan mer än 45 år, men det är först det senaste decenniet som ljusstöpningen nått den nästan industriell skala den har numera. Mer än 800 personer har i år stöpt ljus i den gamla skolan i Åkerby. De har använt 3 ton ljusmassa. Ljusstöpningen har blivit en mycket stor verksamhet för föreningen.
Fortfarande är det dock frågan om en gemytlig tillställning. Från början av oktober är det ljusstöpning måndagar, lördagar och söndagar, varje vecka, något 30-tal deltar vid varje tillfälle. Man bokar biljett online. Precis som inför en konsert med Håkan Hellström tar biljetterna slut snabbt. I år tog det bara någon kvart efter släppet.
– Varje pass tar 5-6 timmar. I halvtid tar vi lite paus för förtäring, berättar Eva Samuelsson. Hon bor i Örebro, men jobbar sedan många år ideellt med ljusstöpningen. Hon är dock uppväxt bara några kilometer från skolan och gick första och andra klass i den, innan den la ner 1962.
De som stöper ljus kommer från stora delar av landet.
– Vi har folk ända från Skåne som återkommer varje år, berättar Eva.
Långväga gäster
Inger Wrangenby har åkt från Linköping.
– Jag har gjort det här varje år sedan 2011. Det är jättetrevligt, säger hon och doppar sina fortfarande rätt pinniga vekar i karet med ljusmassan.
– För mig är det här året höjdpunkt, säger Ann-Sofie Schönning från Karlskoga medan hon doppar en blivande ljuskrona.
Ljusstöpning är tålamod. Man sätter veckar på en ställning, eller en pinne, doppar dem i ljusmassa,, låter svalna, doppar igen, tills man har ett ljus. Det gäller att inte ha dem för länge i grytan, då smälter de istället och blir tunnare.
Ulf och Berit Salomonsson är boende i närområdet.
– Vi är engagerade i Lions Club och brukar ha det här som en av våra aktiviteter, varje år. Det har blivit tradition, säger Berit
De flesta stöper kronor
– De flesta gör numera inte vanliga ljus, utan våra speciella kronor, där flera veckar sitter ihop, säger Kristina Gullberg, som är med och jobbar ideellt, men som också själv stöper ett par riktigt speciella, spiralvridna ljus.
– De är lite speciella man vrider vecken runt en pinne, som man sedan drar bort när det börjat stelna, sedan fortsätter man tills man har ett färdigt ljus.
Ljuskronorna har annars nästan blivit ett signum för ljusstöpningen i Åkerby.
– När vi började med det här för 45 år sedan höll vi till i vår gamla hembygdsgård, vid Kävesta, som brann ner. Sedan köptes det som kom att bli vår hembygdsgård här in. Efter hand även den gamla skolan, där vi är i dag med ljusstöpningen, säger Marita Tydén, som är en av de cirka 30 som jobbar ideellt med ljusstöpningen.
Hon fortsätter.
– Länge höll vi på med rätt omoderna grejer. Stora kastruller med vattenbad på kokplattor och så en plåtburk i, med ljusmassa. Men när det här växte behövde vi modernisera för att göra det mer lättarbetat. Då köpte vi in riktiga eltråg, avsedda för det här. Vi har också en ett stort kärl när vi smälter ljusmassa.
3 ton ljusmassa per år
Det går årligen åt mellan 2,5-3 ton ljusmassa.
– Det är en hel del förberedelser. Massan ska köpas in. Pinnar med vekar ska göras i ordning. Det är många som stöper kronor numera, i dag exempelvis stöper nästan alla kronor. Det kan gå åt 100 sådana kronvekar per tillfälle.
– Man betalar 200 kronor för att komma hit. Då ingår vekar för enkla rak ljus. Sedan betalar man 150 kronor per kilo ljus. Det går inte sällan ut 100 kilo ljus per stöpningstillfälle. För vekarna till ljuskronorna tar vi 25 kronor styck. De är ganska komplicerade att knyta. Man måste borde knyta och limma ihop veckarna
I avgiften ingår också förtäring halvvägs, kaffe, saffransbröd, bredda smörgåsar och så Risifrutti.
För dagen står Marita i köket.
– Från början var det risgrynsgröt. Men under pandemin började vi med Risifrutti, det har fått hänga kvar. Att koka gröt för så många skapar en del disk.
För den som inte själv fått någon biljett för att vara med och stöpa ljus, eller som inte har tid, kan man köpa både vanliga ljus, de speciella ljuskronorna, hantverksalster, honung, potatis med mera i föreningens ljusbod. Ett slags gårdshandel.
– Men det går bara att handla när vi är här, säger Eva Samuelsson

Stöpning pågår.

Inger Wrangenby har åkt från Linköping för att stöpa ljus i Åkerby

Sår här ser de färdiga, populära ljuskronorna ut.

Marita Tedéen bemannar köket för dagen.