Annikas kvarn
namngav Hjortkvarn
– eller i alla fall nästan
Hjortkvarn har troligen fått sitt namn efter en kvarn som låg vid en å, som på den tiden hette Hjortån, i dag Hjortkvarnsån. Det finns en gammal vattenkvarn i Hjortkvarn. Man tror att kvarnen låg på den plats kvarnen i dag ligger.
Hjortkvarns kvarn, belägen vid det som kallas Kvarntorget är dock inte den ursprungliga, så mycket är klart. Dagens kvarn uppfördes 1840, ett stort vitt putsat hus som klänger sig fast vid kanten av ån. Ån som var en förutsättning både för dagens kvarn och föregångaren, som alltså kanske låg på samma plats, det var ju från dammen i ån kraften för att driva kvarnstenarna.
– Jag köpte huset 2021, tillsammans med ett närliggande, större bostadshus, som kallas Ådalen. Jag hade då drivit loppis utanför Stockholm sedan 1993, redan från början var det planen med kvarnen, berättar Annika Hastig.
Fuktigt och kallt på vintern
Kvarnen är fullt med gamla fina saker. Själva försäljningen sker på mellanvåningen, som man når via en ramp från Kvarntorget. Det hela går under namnet Kitsch och Kuriosa.
Kvarnen, som givetvis tidigare tillhörde Bo egendom är bara delvis bevarad när det kommer till själva kvarnutrustningen.
– En del finns kvar, axlar, drivhjul i taket, de. Stora runda trälådor, eller vad man ska kalla dem, som förr rymde kvarnstenarna finns kvar, men bara en kvarnsten.
Det finns också en lyftanordning för de stora kvarnstenarna. I källaren är det fortfarande öppet ut mot ån som flödar förbi.
– Det blir ju rätt fuktigt, kallt och rått här vintertid, nästan kallare än ute.
Ursprunglig kvarn namngav orten
– Jag skulle givetvis vilja lägga mer pengar på att underhålla kvarnen. Men jag har inte riktigt resurserna. Det viktigaste för ett gammalt hus, taket, åtgärdades av Boo egendom innan huset såldes till de som ägde det innan mig, säger Annika.
Men det finns problem som man skulle behöva åtgärda.
– Ja, dels är det ju lite fukt i en vägg, dels är det ju det faaktum att det är öppet ut i källaren,
Hur vet man då att det inte är den här kvarnen som namngav Hjortkvarn?
Jo, namnet, som då stavade Hiortqvarn finns med på en karta från 1688. Kvarnen som finns i dag byggdes ju 152 år senare. Ännu längre tog det innan dovhjortarna, som många i dag förknippar med Hjortkvarn, dök upp. Det var först en bra bit in på 1900-talet. Namnet Hjortån ska ha kommit av platsen Hjärta som ligger uppströms ån. Det hävdas att hjort, eller hjorta är en äldre genitivform av hjärta.
Vill man se kvarnen från insidan, eller handla på Kitsch och Kuriosa. är det öppet i morgon och i helgen, från 11.
Fakta dels från Sköllerstabygdenböckerna och dels från Sköllersta hembygdsförening.