Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
26 November 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Orange Lunch på Orange Day på Alleskolan

Pumpor i mängd finns nu Alléskolans restaurang- och livsmedelsprogram, det ska ju bli Orange Lunch på Orange Day. Foto: PrivatPumpor i mängd finns nu Alléskolans restaurang- och livsmedelsprogram, det ska ju bli Orange Lunch på Orange Day. Foto: Privat

Den 25 november kommer Alléskolans restaurang- och livsmedelsprogram att uppmärksamma Orange Day, som hålls denna dag över hela världen. Skolan har fått 250 kilo pumpa till skänks, så nu bjuder man allmänheten på en Orange Lunch, dagen till ära.

- Det är kostnadsfritt, men gästerna får gärna skänka en slant, och det vi får in kommer att gå till det viktiga arbetet som görs av Kvinnojouren i Örebro, säger Mathilda Holm, lärare på skolans restaurang- och livsmedelsprogram.
Orange Day och Orange Lunch -  de här två begreppen sammanföll i år på ett speciellt sätt för skolan.
Orange Day är Internationella dagen som varje år den 25 november manifesterar avskaffandet av våld mot kvinnor. Det instiftades av FN 1999.
- Den dagen och andra speciella dagar brukar vi uppmärksamma för att göra eleverna mer delaktiga, säger Mathilda Holm.
 

Odlare hörde av sig

I år hörde Granelunds Odlingar av sig till skolan, påpassligt nog i samband med att skolan pratade om hur de skulle uppmärksamma Orange Day.
De råkade ha fått över ett stort lager av pumpor efter Halloween-firandet. Det visade sig vara minst 250 kilo av frukten.
- I stället för att lägga pumporna på komposten så kunde vi få det. Och då bestämde vi oss för att göra en Orange Lunch på Orange Day, säger Mathilda.
Allmänheten kommer att bjudas på pumpasoppa och bröd bakat på pumpa, allt tillagat av eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet.
 

Taggade elever

På skolan finns i dagsläget finns fyra stora kundvagnar fullproppade med pumpor, och lite mer ska det komma. 
Är eleverna taggade?
- De var väldigt taggade när vi smakade på pumpan, de tycker nog att det blir roligt när vi gör en sån här schemabrytande sak som att stå ute en fredag och servera soppa. Alla elever i programmet är involverade.
Pumpa-lunchen hålls på Alléskolans skolgård mellan 11,30 och 13,00, den 25 november. Dagen O som i Orange Day och Orange Lunch.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-11-15 13:35
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla