Gå till innehåll
Hallsberg

Här är det asfalterat och klart för pump-trackbanan. Foto: Henrik Östensson

Äntligen kommer
pump-trackbanan
i Pålsboda på plats

Publicerad: 6 November 2023 14:06

Vi har tidigare skrivit om planerna på en så kallad pump-trackbana på Norra bangatan i Pålsboda. En 94 meter lång, kraftigt kuperad bana för mountainbikes, BMX-cyklar och liknande.
Nu verkar byggandet av banan av allt att döma vara på gång. Banan ska sättas ihop på plats och har funnits i kommunens lager sedan i våras.
– Inom ett par veckor hoppas vi att den ska vara på plats, säger Magnus Ribbing på Hallsbergs kommun.

Det vara i december, 2022 vi första gången kunde berätta om att pump-trackbanan skulle byggas. Platsen för det hela bestämdes till en gammal fotbollsplan, väster om en lekpark på Norra Bangatan i Pålsboda. Själva den vågiga banan, som alltså ska gå i slingor, är tillverkad kompositmaterial och tar bra några dagar att sätta upp. Ändå blev det förseningar, banan är ju inte byggd än, trots att kommunen köpte den redan i våras.

– Tanken var ju invigning redan i våras. Så blev det inte, men nu kommer den finnas färdig i vår istället, fortsätter Ribbing.

Miljögifter i marken

Orsaken var att man, där banan skulle byggas, hittade förhöjda halter av vissa miljögifter. Det visade sig nämligen att man för flera decennier sedan nyttjat vad som närmast var ett standardmaterial för kommunala fotbollsplaner i området, kolstybb från skifferoljeindustrin i Kvarntorp. Stybben fanns i stora mängder och var billig. Lite mjukare än grus, trevligare att ramla, mjukare att spela på.  Problemet, vilket man inte tänkte på på 50, 60- ooh 70-talen, var att stybben innehåller alla möjliga saker som inte är bra, bland annat tungmetaller och ibland arsenikrester.

Det visade sig att föroreningarna var så pass allvarliga att hela stybblagret var tvungen att grävas bort och forslas till Fortum Waste solution i Norrtorp.

Miljöskulder

– Regler kring sådant här har ju med all rätt skärpts. Tyvärr finns det. gott om sådan här miljöskulder, både i Hallsbergs kommun och på andra platser. En del känner man till, annat inte. När de uppdagas, när man ska. bygga något måste de tas om hand.  Det är både tidskrävande och dyrt, säger Gösta Hedlund (C) ordförande för drift- och servicenämnden i Hallsbergs kommun.

Tanken från början var att pump-trackbanan skulle stå på grus.

– Men det visade sig vara svårt att få rimlig bärighet efter att vi tagit bort stybben, så det fick bli asfalt, fortsätter Magnus Ribbing.

Men nu är saneringen av fotbollsplanen klar. Man har asfalterat en yta stor nog för pumptrackbanan. Inte minst Pålsbodas barn har sett fram emot att få cykla på banan.

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter / Hallsberg